În timp ce guvernul de la Roma restricționează utilizarea cânepei, mai mulți europarlamentari cer Comisiei Europene să stabilească un cadru legal clar la nivelul UE pentru această cultură controversată, dar cu potențial economic semnificativ, scrie Euractiv.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Comisia de Agricultură a Parlamentului European (AGRI) a susținut o propunere prin care se solicită stabilirea unei clasificări uniforme pentru cânepa industrială în Uniunea Europeană, cu un nivel maxim de tetrahidrocanabinol (THC) – substanța psihoactivă din cannabis – de 0,5%. Deși solicitarea nu este obligatorie, deputații europeni speră că vor determina Comisia să armonizeze legislația și să depășească actualele restricții naționale.
Textul adoptat subliniază că „confirmarea explicită” a legalității cânepei, în prezent reglementată inegal la nivel național, ar putea valorifica mai bine potențialul economic al acestei plante.
„Cultura cânepei necesită relativ puține inputuri, în special îngrășăminte, produse pentru protecția plantelor și apă”, se arată în amendamentul aprobat, care menționează, totodată, că această plantă oferă „noi oportunități economice” pentru fermieri.
Inițiativa a fost susținută de eurodeputații Cristina Guarda (Verzi, Italia), Luke Ming Flanagan (Stânga, Irlanda) și Barry Cowen (Renew, Irlanda). Aceștia susțin că utilizarea cânepei, o varietate distinctă de marijuana, este largă, de la materiale de construcții și textile, la cosmetice și suplimente alimentare.
„Cânepa este cultivată în Europa de milenii”, a declarat Francesco Mirizzi, director general al Asociației Europene a Cânepei Industriale (EIHA), pentru Euractiv, adăugând că planta este folosită inclusiv pentru fabricarea unor componente auto. „Este ușoară și rezistentă”.
Florile cânepei, care seamănă și miros ca marijuana, au devenit populare pentru conținutul ridicat de cannabidiol (CBD), un compus non-psihoactiv folosit în produse de wellness precum creme de față, picături pentru somn și gustări antistres.
Totuși, unele state membre, inclusiv Italia, privesc cu suspiciune produsele pe bază de CBD. „Există în continuare țări care consideră florile [de cânepă] narcotice, deși acest lucru nu are sens din punct de vedere juridic”, a explicat Mirizzi. Acesta amintește de o decizie a Curții de Justiție a UE din 2020, care a stabilit că CBD „nu pare să aibă niciun efect psihotrop”.
Italia, în contradicție cu legislația UE
Anul acesta, guvernul condus de Giorgia Meloni a restricționat printr-un decret de „securitate” cultivarea, procesarea și comercializarea florilor de cânepă, stârnind nemulțumirea fermierilor locali. „[Această măsură] amenință un sector evaluat la o jumătate de miliard de euro, cu peste trei mii de exploatații agricole implicate”, a transmis organizația agricolă italiană Coldiretti.
Comisia AGRI a recomandat folosirea „întregii” plante de cânepă în scopuri industriale, invocând inclusiv decizia Curții de Justiție a UE, ceea ce pune sub semnul întrebării interdicția italiană.
Luna trecută, Curtea Supremă a Italiei a concluzionat că această interdicție intră în contradicție cu Politica Agricolă Comună (PAC) a UE, care permite și sprijină financiar cultivarea cânepei cu un conținut de THC sub 0,3%. În plus, interdicția ar putea încălca „principiul libertății inițiativei economice”.
„Interdicția bruscă a recoltării inflorescențelor unei culturi agricole autorizate de ani de zile, care vizează o piață chiar încurajată de UE, ar încălca principiul libertății inițiativei economice”, se arată în opinia instanței.
Comisia Europeană a confirmat că a primit mai multe plângeri privind interdicția italiană și că evaluează situația.
Între timp, europarlamentarii de stânga încearcă să protejeze sectorul cânepei și printr-o altă inițiativă legislativă. Socialiștii italieni Stefano Bonaccini, Dario Nardella și Camilla Laureti au propus o definiție unitară la nivelul UE pentru cânepă, care să includă semințele, fibrele și florile plantei, în cadrul revizuirii actuale a Organizației Comune de Piață (OCM).
Cristina Guarda și Luke Ming Flanagan susțin și această propunere, sperând că modificările pot „anula imediat” decretul italian fără a aștepta implementarea noii PAC în 2028.
Miercuri, ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida, a declarat în parlament că se pregătește o comunicare care să conțină „interpretarea autentică” a legii și a denunțat „interpretările părtinitoare”. „Vreau să afirm clar că vom susține pe deplin sectorul agro-industrial legat de producția de cannabis”, a spus el, adăugând că obiectivul este închiderea lacunelor legislative, nu criminalizarea întregului sector.