Euro 2024 gastronomic, 30 iunie. Optimi de finală. Spania vs. Georgia. Bocadillo de calamares vs. Khinkale

retete, calatorii culinare, foodlife, Spania, calamari prajiti, Georgia, Colaj foto: G4Food

În cea de-a doua zi a optimilor de finală de la Euro 2024, echipa Spaniei întâlnește Georgia. G4Food vă propune o altfel de confruntare, gastronomică, între preparate tradiționale din cele două țări. Astăzi: Bocadillo de calamares fritos vs. Khinkale.

Bocadillo de calamares fritos – un preparat specific zonei Madridului

El bocadillo de calamares fritos, adică sandvișul cu inele de calmar prăjit este una dintre cele mai tipice delicatese pe care le poți savura în Madrid. Succesul sandvișului cu calmar madrilen este relativ recent, începând din anii ’60. Cu toate acestea, nu a avut nevoie de mult timp pentru a deveni un clasic al capitalei, în special în zona centrală.

În jurul Pieței Mayor și pe străzile din apropiere se află câteva dintre cele mai faimoase baruri care vând sandvișuri cu calmar din oraș. Dacă vă aflați în Madrid, nu ratați nici celelalte tipuri de tapas spaniole. Pentru mai multe detalii despre tapas, citește aici.

Tapas-urile sunt un aliment perfect pentru orice moment al zilei: mic dejun, prânz, gustare sau cină. Sunt atât de gustoase încât pot fi consumate în orice moment și, dacă le acompaniem cu o bere rece și bine servită, plăcerea este garantată. Pentru ca un sandviș cu calmar să atingă nivelul de sublim, este necesară o materie primă bună, adică o pâine de calitate tip baghetă sau bară, cu miez moale și coajă crocantă și calmar proaspăt și de calitate.

Ingrediente:

  • 800 g de calmar
  • Făină pentru prăjit
  • Ulei pentru prăjit
  • 4 chifle pentru sandvișuri
  • Sare (după gust)
  • Lămâie (opțional)
  • Maioneză

Instrucțiuni:

Rețeta de calamar o găsiți aici.

Se taie chifla sau bucata de baghetă pe lung, se unge cu maioneză, se așează calamarii prajiți. Peste calamari se poate pune puțină lămâie.

Kinkali – colțunașii umpluți georgieni

În Georgia, khinkali sunt la fel de comuni ca pizza sau hamburgerul în Vest. Există numeroase restaurante numite “sachinkle” care servesc o varietate impresionantă de khinkali alături de o bere rece.

Originea khinkali este adânc înrădăcinată în cultura georgiană. Istoria sa nu este clar definită. Se crede că preparatul a apărut în regiunea muntoasă, unde nu era o varietate culinară deosebită. Khinkali a evoluat treptat în timp și s-a transmis din generație în generație, devenind un element important al bucătăriei georgiene. Aceste gogoși sunt adesea pregătite în cadrul unor evenimente speciale sau de sărbători. Se servește într-un mod specific: se ține de codiță și se mușcă din partea superioară a găluștii, astfel încât să poți bea sucul aromat din interior înainte de a mânca umplutura.

În plus, khinkali nu este doar un preparat delicios, ci și o experiență socială. De multe ori, oamenii se adună în jurul mesei și pregătesc acest preparat împreună. Se spune că tehnica de înfășurare a khinkali-ului este un adevărat indicator al priceperii culinare. Astfel, prepararea și savurarea lui devin un moment de legătură între oameni, oferind ocazia de a împărtăși gustul și bucuria preparatului.

Ingrediente:

  • 250 de grame de carne de vită, tocată
  • 4 căni făină
  • 3 cepe
  • 1 1/2 cană apă
  • 1 legătură coriandru proaspăt
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • 1/2 linguriță boia de ardei iute sau fulgi de ardei iute
  • 1 cană apă
  • 1 ou
  • 2 litri apă sau supă de vită strecurată
  • după gust sare și piper negru, proaspăt măcinat

Din cantitățile menționate rezultă aproximativ 30-35 de gogoși. Acest preparat poate constitui, la fel de bine, un aperitiv sau o masă principală, în funcție numărul de gogoși servite la porție.

Preparare:

  1. Se curată și se taie mărunt cepele. Coriandrul și pătrunjelul se spală în apă rece și se taie, de asemenea, mărunt. Se amestecă cepele cu verdeață, chimenul, boiaua, 1 praf de sare și cană de apă.
  2. Într-un castron mare, se omogenizează mixul de condimente și carnea tocată.
  3. Pe suprafața de lucru curată și uscată se presară făină din belșug.
  4. Se răstoarnă cele 4 căni de făină, se face o gaură în mijloc și se adaugă, puțin câte puțin, apă. Pe măsură ce se adaugă apă, se omogenizează cu făină pentru a obține aluatul pentru gogoși. Se poate adaugș și un ou întreg (pentru a face aluatul mai moale și mai ușor de mânuit).
  5. Cu ajutorul unui sucitor se transformă aluatul într-o foaie subțire. Cu ajutorul unui pahar se decupează rondele. Fiecare dintre ele, la rândul lor, vor fi întinse cu sucitorul.
  6. În mijlocul fiecărei rondele se pune o parte din mixul de carne.
  7. Se strâng rondelele și li se dau formă de punguță. Se închide gogoașă răsucind, cu atenție, vârful “pungutei”.
  8. Se umple o oală mare cu apă sau supă de vită strecurată și se aduce la fierbere. Se așază încet gogoșile în apă și se fierb 15 minute.
  9. Se scot din apă, cu spumieră și se așază pe un platou. Se presară cu piper negru și pot fi servite.

Rețeta preluată de la mâncare.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *