EURO 2024 gastronomic, 18 iunie. Turcia vs. Georgia. Kebab vs. Khachapuri

kebab, khachapuri, Turcia, Georgia, Euro 2024, euro 2024 gastronomic, foodlife, calatorii culinare, retete Sursa foto: Colaj foto G4food

Ultima zi a primei etape din faza grupelor este dedicată meciurilor din grupa F. De la ora 19:00, Turcia vs. Georgia pe BVB Stadion. G4Food vă propune o altfel de confruntare, cea a mâncărurilor reprezentative pentru țările care se duelează pe teren. Azi: Kebab vs. Khachapuri.

Kebab-ul turcesc, frigăruia din carne tocată

Kebab derivă dintr-un termen persan pentru acest fel de mâncare, care a trecut atât în arabă (ca kabāb), cât și în turcă (ca kebap). Se crede că kebab-urile au apărut printre popoarele transhumante din Asia Centrală, a căror dietă bogată în carne a fost oarecum transformată într-un context urban, unde legumele erau mai ușor disponibile.

Sunt cunoscute zeci de tipuri de kebab-uri, unele consumate regional și altele cunoscute pe scară largă la nivel internațional. Poate că cel mai cunoscut dintre acestea din urmă este shish kebab, deși acest termen nu este foarte clar în măsura în care înseamnă pur și simplu “carne înfiptă” (din turcescul şiş kebab). Are un văr apropiat în shashlik, consumat în regiunea Caucazului și în Rusia. Carnea de vită sau de miel este preferată în Orientul Mijlociu, deși și puiul este folosit. Döner kebab, care își ia numele din cuvintele turcești care înseamnă “carne rotitoare,” este similar cu shawarma și gyros. Kebab-urile sunt adesea consumate cu sos de iaurt și servite cu orez.

INGREDIENTE:

  • 80% carne de oaie cu grăsime
  • 20% carne de vită
  • boia roșie picantă
  • ardei roșu
  • usturoi
  • sare
  • pătrunjel

Ingrediente pentru salată:

  • ceapă
  • roșii
  • pătrunjel
  • sare
  • boia roșie dulce sau picantă

INSTRUCȚIUNI:

  1. Tocați carnea prin sita cea mai mare o singură data
  2. Amestecați-o cu celelalte ingrediente.
  3. Lăsați-o in repaus 10 minute.
  4. Adaugați-o pe frigăruie.
  5. Puneți frigăruile pe grătar. Serviti imediat

Rețetă reluată de la SebiAcasa.

 

Khachapuri, plăcinta georgiană în formă de bărcuță

Există mai multe tipuri de khachapuri, în funcție de diverse zone geografice. Se spune ca forma pâinii reprezintă o barcă, iar oul soarele de deasupra mării. De altfel „khacha”inseamna brânză, iar „puri”este termenul general folosit pentru pâine în georgiană.

Nu toatekhachapuri sunt în formă de barcă. Exista și variante rotunde, semilună (ca un fel de calzone). Nu toate rețetele au aluat de pâine, de pildă în Tbilisi se găsesc și variante cu aluat de foitaj. Există și khachapuri fără brânza numită khachapuri svaneta ce are ca umplutură carne de vită sau miel, capră, porc.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

450 g faina + 60-90 g faina pentru prelucrare

300 ml lapte călduț

30 g unt

5 g zahar

5 g sare

6 g drojdie uscata

20 g unt pentru uns blatul la final

Pentru umplutură:

300 g mozzarella

200 g telemea

50 g smântâna grasa

3 gălbenușuri de ou

INSTRUCȚIUNI:

Pentru început pregătim aluatul. Punem făină într-un vas sau pe un fund de lemn și facem în mijlocul ei o mică gropiță. Adaugăm sarea și zaharul și amestecam puțin, apoi punem drojdia uscată.

Turnam laptele călduț și începem să formăm aluatul adăugând făina dinspre exterior către interior, până este absorbit lichidul. Ultimul ingredient adăugat este untul topit.

Începem să frământăm aluatul pana devine neted și nu se lipește de mâini.

Presarăm puțina făină pe fundul vasului, acoperim aluatul cu o folie alimentară, apoi cu un prosop și îl lăsam să crească până își dublează volumul.

În acest moment îl cântărim și îl împărțim în trei bucăți de greutăți aproximativ egale.

Amestecăm ingredientele pentru umplutură.

Întindem cu un sucitor fiecare bucată de aluat pe un fund de lemn peste care am presărat foarte puțină făină. Realizăm cercuri. Cel mai bine este să mutăm aluatul în tavă și să continuăm asamblarea direct aici. Va fi destul de greu să-l mutăm după ce punem umplutura.

Pe marginea cercului de aluat  presărăm puțină brânză rasă și rulăm aluatul în laterale lăsând un loc liber la mijloc (cam ca la pizza când vrem să-i facem o margine plină cu brânză). Deja are formă alungită, iar când unim capetele lateralelor va lua forma de bărcuță.  Umplem bărcuțele.

Coacem khachapuri în cuptorul preîncălzit la 230°C timp de 15 minute, apoi scoatem și punem în mijlocul fiecăreia un gălbenuș de ou.

Mai lăsam la cuptor 1-2 minute, dar trebuie să stea în cuptor doar cât să prindă o pojghiță ușoară.

Ideea este să fie spart gălbenușul, apoi amestecat cu brânza.

Când scoatem pâinicile cu brânza din cuptor ungem marginile cu unt, apoi le servim calde.

Rețetă preluată de la Diva în bucătărie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *