Este sigur să mănânci cartofii încolțiți? Un toxicolog explică ce ar trebui să știi înainte de a găti acei cartofi verzi sau germinați, pentru a evita tulburările digestive, febra și chiar unele simptome neurologice

cartofi incoltitiBUN Sursa foto: Pexels

Cartofii încolțiți (germinați) au o concentrație mai mare de toxine naturale numite glicoalcaloizi. Trebuie să arunci cartofii germinați pentru a evita intoxicațiile cu glicoalcaloizi, potrivit eatingwell.com. Intoxicațiile cu glicoalcaloizi pot cauza tulburări stomacale, greață, diaree și, în cazuri severe, febră.

Cartofii sunt o legumă nutritivă și versatilă – fie prăjiți, fie piure, sunt delicioși în orice formă. Cartofii sunt plini de beneficii pentru sănătate și sunt bogați în fibre, vitamine și minerale. Și, deși majoritatea cartofilor sunt complet siguri pentru consum, cartofii care au germinat sau au pete verzi conțin un nivel mai ridicat dintr-o toxină naturală care te-ar putea face să te îmbolnăvești, dacă îi consume. De aceea, este cel mai bine să monitorizezi aspectul cartofilor pe care îi depozitezi.

Cartofii încolțiți, care devin verzi, trebuie aruncați

„Cartofii conțin două tipuri de glicoalcaloizi, ambele toxine naturale, numite solanină și caconină, iar deși întregul cartof conține acești glicoalcaloizi, concentrația este cea mai mare în ochi, coaja verde și germenii care se formează”, spune nutriționista Lauren Harris-Pincus.

Nuanta verde provine de fapt din clorofilă, care nu este toxică, dar culoarea sa verde este un bun indicator că există o concentrație excesivă de glicoalcaloizi și că ar trebui să arunci cartoful. „Cartofii proaspeți nu ar trebui să arate germinați sau să aibă o nuanță verde pe coajă”, spune Harris-Pincus.

Pe măsură ce îmbătrânesc sau dacă nu sunt depozitați corespunzător, cartofii pot germina și fac pete verzi. Dacă nu există germinare, poți folosi schimbarea de culoare ca indicator al alterării. Când coaja cartofilor devine verzuie sau există germeni, va trebui să îndepărtezi germenii sau să arunci întregul cartof, în funcție de severitate.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Pot să provoace crampe, vărsături, simptome neurologice

Potrivit dr. Andrew Stolbach, toxicolog și medic de urgență la Departamentul de Medicină de Urgență al Spitalului Johns Hopkins, glicoalcaloizii din cartofii germinați pot provoca simptome destul de incomode.

„Glicoalcaloizii provoacă disconfort gastrointestinal—crampe, diaree, greață și vărsături. Teoretic, oamenii pot să își piardă tensiunea arterială, să aibă febră, simptome neurologice și chiar să moară, dar acest lucru este extraordinar de rar. Majoritatea oamenilor vor experimenta doar disconfort gastrointestinal ușor”, spune Stolbach.

Au existat și câteva cazuri rare de decese după consumul de cartofi toxici, conform unui studiu din 2024, publicat în Journal of Experimental and Basic Medical Sciences. Debutul simptomelor are loc de obicei în câteva ore, dar poate dura până la o zi în unele cazuri. În general, intoxicațiile cu cartofi toxici pot fi tratate acasă.

Poți reduce toxicitatea din cartofii încolțiți?

În final, cel mai bun mod de a te proteja este să arunci cartofii care conțin pete verzi sau care sunt germinați. Totuși, dacă observi germinarea (încolțirea) cartofilor sau o nuanță verde în unele zone, poți încerca să le îndepărtezi cu un cuțit ascuțit și să gătești cu restul cartofului, deși este important de menționat că acest lucru nu este recomandat.

„Aceste substanțe chimice naturale nu sunt eliminate prin prăjire, coacere, cuptor cu microunde sau fierbere. Tăierea germenilor și a pielii verzi va reduce, dar nu va elimina, expunerea la ele”, spune Stolbach.

Trebuie să menționăm și că, deși consumul cojii de cartof va oferi mai mulți nutrienți, inclusiv fibre, tocmai coaja este locul unde se află majoritatea toxinelor, atunci când există germeni sau pete verzi. „Folosesc un cuțit de curățat pentru a tăia germenul și, dacă există o zonă mai mare care arată verde, arunc cartoful,” spune Harris-Pincus.

 Cum să depozitezi cartofii pentru a reduce încolțirea

Deși, în hypermarket, punga mare de cartofi poate fi tentantă, Harris-Pincus sugerează să cumperi cartofi doar pe măsură ce ai nevoie, pentru a preveni alterarea acestora. „Dacă ai mai mulți, depozitează-i într-un loc răcoros și întunecat și asigură-te că îi ții departe de ceapă, care eliberează gaze și poate accelera germinarea cartofilor,” recomandă Harris-Pincus.

Depozitează cartofii într-un loc răcoros, întunecat și bine ventilat, cum ar fi cămara sau dulapul. Evită temperaturile ridicate, ține-i departe de aparatele din bucătărie și asigură-te că nu sunt expuși la lumina directă a soarelui – cu alte cuvinte, blaturile de bucătărie nu sunt cele mai bune locuri pentru cartofii tăi. „Expunerea excesivă la lumină provoacă acumularea de solanină, coaja cartofului devenind verde,” explică Harris-Pincus.

De asemenea, trebuie menționat că nu ar trebui să pui cartofii în frigider sau congelator înainte de a-i găti, decât dacă îi gătești parțial mai întâi. „Temperaturile mai scăzute de 10 grade Celsius cauzează conversia amidonului din cartof în zahăr, rezultând un gust dulce și o decolorare atunci când sunt gătiți,” spune Harris-Pincus.

Pentru a ajuta cartofii să reziste mai mult, păstrează-i liberi și într-un loc întunecat la temperatura camerei – de exemplu, într-un coș de sârmă în cămară. Și, în sfârșit, așteaptă să speli cartofii doar când ești gata să îi gătești, deoarece umezeala poate cauza alterarea prematură. Acesta este și motivul pentru care cartofii pre-spălați nu vor rezista la fel de mult după ce îi cumperi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *