Halloumi este o sursă excelentă de calciu, dar conținutul său de sare și grăsimi îl face o alegere nepotrivită? Nutriționistul Nicola Shubrook dezvăluie, potrivit bbcgoodfood.com, beneficiile și dezavantajele acestui tip popular de brânză.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Halloumi este un sortiment de brânză bogat în proteine și reprezintă o sursă utilă de vitamine și minerale esențiale – doar 30g de halloumi furnizează până la un sfert din necesarul zilnic de calciu. Totuși, halloumi are un conținut ridicat de sare, așa că, dacă ți s-a recomandat să reduci consumul de sare, este posibil să nu fie cea mai bună opțiune pentru tine. De asemenea, este bogat în grăsimi – mai mult chiar decât unele brânzeturi clasice populare, precum brie.
Dacă îți place gustul și textura halloumi-ului și îți place să gătești cu el, caută variantele „halloumi light”. Acestea au un conținut redus de grăsimi totale, însă nivelul de grăsimi saturate și sare poate rămâne ridicat – așa că fii atent la dimensiunea porțiilor și citește cu atenție etichetele.
Ce este halloumi?
Originar din Cipru, halloumi este o un sortiment de brânză semi-tare, nepasteurizată, în saramură, care poate fi făcută din lapte de vacă, oaie sau capră. Poate fi consumată crudă, dar este cu adevărat delicioasă gătită – are un punct de topire ridicat, ceea ce o face excelentă pentru a fi prăjită sau friptă.
Pentru a prepara halloumi, laptele este încălzit, apoi se adaugă cheag (sau cheag vegetarian). După ce se răcește, zerul și cașul se separă în mod natural. Cașul este lăsat să se întărească, apoi este opărit în zer cu puțină sare și păstrat în saramură pentru a fi conservat.
Profil nutrițional pentru halloumi
O porție de 30g conține:
- 94 Kcal / 391 KJ
- 7,2g proteine
- 7,0g grăsimi
- 0,5g carbohidrați
- 238mg calciu
- 0,90g sare
Principalele beneficii pentru sănătate pe care le aduce consumul de halloumi
- Bogat în calciu, benefic pentru oase – Halloumi, ca și alte produse lactate, este bogat în calciu – un mineral esențial pentru funcționarea mușchilor, nervilor și pentru sănătatea oaselor și dinților. O porție (80g) contribuie semnificativ la necesarul zilnic de calciu, important în toate etapele vieții.
- O sursă importantă de proteine – Proteinele sunt esențiale pentru sănătatea organismului – mușchii, pielea și sângele sunt formate din acest macronutrient esențial. Avem nevoie de proteine pentru creșterea, dezvoltarea și repararea celulelor și țesuturilor.
- Poate reduce riscul de diabet de tip 2 – Un studiu sugerează că un consum regulat de lactate integrale în adolescență poate reduce riscul de diabet și rezistență la insulină mai târziu în viață. Mecanismul nu este pe deplin înțeles, dar s-ar putea datora conținutului ridicat de proteine și grăsimi care încetinește digestia și ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
- Poate oferi senzație de sațietate mai îndelungată – Fiind bogat în proteine, grăsimi și cu un gust intens, halloumi ajută la menținerea senzației de sațietate. Aroma puternică înseamnă că nu trebuie să folosești o cantitate mare pentru a obține un preparat plin de gust.
- Un înlocuitor bun pentru carne – Cu un conținut ridicat de proteine, halloumi este o brânză sățioasă și versatilă, populară în rândul celor care caută o alternativă bogată în proteine la carne. Totuși, reține că nu tot halloumi-ul este potrivit pentru vegetarieni, deoarece unele sortimente sunt produse cu cheag de origine animală – verifică etichetele.Textura și proprietățile la gătire ale halloumi-ului îl fac ideal pentru a înlocui carnea în preparate precum burgeri sau kebaburi.
Este consumul de halloumi sigur pentru toată lumea?
Fiind un produs lactat, persoanele alergice sau intolerante la lapte ar trebui să evite halloumi; de asemenea, nu este potrivit pentru vegani. Din punct de vedere nutrițional, nu există mari diferențe între tipurile de halloumi. Dacă ești sensibil la lactoză, halloumi din lapte de oaie sau capră poate fi mai ușor de digerat – discută cu medicul sau dieteticianul tău dacă ai îngrijorări legate de alergii sau intoleranțe alimentare.
Halloumi are un conținut ridicat de sare, deci dacă ți s-a recomandat să reduci consumul de sodiu, s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere. Unele supermarketuri oferă variante „light”, cu conținut redus de grăsimi totale, dar nivelul de grăsimi saturate și sare poate rămâne ridicat. Merită întotdeauna să verifici etichetele pentru informații nutriționale ca să poți face o alegere informată.
Halloumi este un aliment sănătos?
Datorită conținutului ridicat de proteine, halloumi este o alegere sănătoasă pentru oricine nu consumă carne. Este o sursă bună de calciu, esențial pentru sănătatea oaselor, și este sățios datorită conținutului considerabil de grăsimi. Atât timp cât este consumat cu moderație, halloumi poate fi cu siguranță o completare sănătoasă a meselor tale.
