Este grapefruit-ul sănătos? Dieticienii susțin că acest fruct aduce beneficii pentru sistemul imunitar, intestine și piele, ne ferește de cancer și poate ajuta la slăbit

grapefruitBUN Sursa foto: Pexels

Grapefruit-ul este vedetă în sezonul răcelilor și gripelor, dar și pentru persoanele care doresc să slăbească. Renumit pentru suculența și gustul său acrișor, cu pulpa sa galbenă, roz sau rubinie, care atinge maturitatea maximă în lunile de iarnă, grapefruit-ul constituie, potrivit today.com, un sprijin pentru oamenii care doresc să-și susțină sănătatea.

Grapefruit-ul, la fel ca și alte fructe, este o sursă bună de vitamine, minerale și fibre, spune Elisabetta Politi, dietetician la Duke Lifestyle and Weight Management Center, din Durham, Carolina de Nord.

„Este ceea ce numim un aliment bogat în nutrienți, adică nu este bogat în calorii, dar are aport mare de micronutrienți, care ar putea fi avantajoși pentru sănătate,” adaugă Cynthia Thomson, dietetician și director al Zuckerman Family Center for Prevention and Health Promotion, de la University of Arizona.

„Grapefruit-ul poate și ar trebui să facă parte dintr-o dietă sănătoasă generală bazată pe alimente de origine vegetală”, spune Thomson.

Valoarea nutrițională a unei jumătăți de grapefruit

  • 37 de calorii
  • 9 grame de carbohidrați
  • 1,3 grame de fibre
  • 0,7 grame de proteine
  • 45 mg de vitamina C

De asemenea, conține vitamina A, calciu, magneziu, potasiu și fosfor. Grapefruit-ul conține multă apă, astfel că este hidratant. Nu conține colesterol și aproape că nu are grăsimi.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Compozițiile bioactive care pot promova sănătatea — datorită proprietăților antioxidante și antiinflamatorii — sunt mai concentrate în diferite părți ale grapefruit-ului, subliniază Thomson.

„În special, cercetătorii au fost interesați de pulpa albă — acea substanță albă pe care unii oameni o îndepărtează cu meticulozitate atunci când consumă fructe citrice. Dar aceasta conține concentrații mai mari ale unor astfel de compuși bioactivi,” spune Thomson.

Grapefruit-ul îmbunătățește sistemul imunitar?

Da, are această proprietate, deoarece conține multă vitamina C, spun experții.

„Un grapefruit întreg furnizează aproape 100% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C, un antioxidant puternic, care poate sprijini sistemul imunitar,” spune Politi.

Nu este neobișnuit ca oamenii să aibă o dietă săracă în vitamina C, astfel că atunci când o persoană cu deficit ușor de acest nutrient consumă o cantitate adecvată, răspunsul imunitar va fi îmbunătățit, ceea ce va ajuta la protejarea acesteia, adaugă Thomson.

„Are puterea unui vaccin antigripal? Nu. Dar toate acestea sunt lucruri pe care le putem face și care sunt, în esență, de cost redus și benefice pentru noi din multe puncte de vedere” spune ea. Eficiența vitaminei C în prevenirea răcelilor nu a fost dovedită, dar mai multe studii clinice sugerează o scădere a severității acestora, spune Politi.

Consumul de grapefruit ajută la slăbit?

S-a vorbit mult despre presupusa abilitate a grapefruit-ului de a ajuta oamenii să piardă în greutate, dar nu există dovezi în acest sens, spune Thomson. Ea a fost co-autor într-un studiu care le-a recomandat persoanelor supraponderale și obeze să mănânce jumătate de grapefruit înainte de micul dejun, prânz și cină. După șase săptămâni cu această dietă, subiecții nu au pierdut semnificativ în greutate, comparativ cu grupul de control care nu a consumat grapefruit.

Participanții care au mâncat grapefruit de trei ori pe zi au arătat o pierdere modestă în greutate față de greutatea lor inițială, dar Thomson s-a întrebat cât timp ar putea un om obișnuit să mențină această rutină. „Gândește-te la viața ta. Chiar vei mânca jumătate de grapefruit înainte de fiecare masă? Majoritatea americanilor nu vor tolera acest lucru prea mult timp. Nu vor putea să o țină multă vreme,” spune ea.

Grapefruit-ul poate ajuta la promovarea sațietății dacă este consumat înainte de o masă, „ca o preîncărcare”, și ajută oamenii să mănânce mai puțin, în general, la fel cum orice alt aliment cu fibre ar face, spune Thomson.

Consumul de grapefruit arde grăsimea abdominală?

Nu există dovezi că grapefruit-ul sau orice alt aliment poate arde grăsimea abdominală, spune Politi. „Totuși, ca o alegere nutritivă, cu un conținut scăzut de calorii și satisfăcătoare, poate face parte dintr-un plan de masă favorabil slăbirii. Recomand grapefruit celor care se bucură de gustul său,” adaugă ea.

Beneficiile grapefruit-ului pentru sănătate

Vitamina C din grapefruit ajută la stimularea producției de colagen, ceea ce susține sănătatea pielii, explică dieteticianul , Samantha Cassetty, care include grapefruit-ul pe lista sa de fructe cele mai sănătoase.

În afară de a obține vitamine, fibre și hidratare din pulpa de grapefruit, ar putea fi înțelept să consumați și membranele care separă fiecare segment. „Aceste membrane sunt bogate într-un tip de fibre dietetice numite pectină, care este ceea ce numim fibre vâscoase. Și acest tip de fibră poate ajuta la scăderea colesterolului LDL (rău) și pare a fi ceea ce numesc prebiotice, care ajută la hrănirea bacteriilor sănătoase din intestinul nostrum. Și acest tip de fibră poate ajuta la scăderea colesterolului LDL (rău) și pare a fi ceea ce numesc prebiotice, care ajută la hrănirea bacteriilor sănătoase din intestinul nostru,” spune dieteticiana Karen Collins, citată de American Heart Association.

Anumiți compuși din grapefruit sunt anticancerigeni

Când vine vorba de grapefruit și prevenirea cancerului, fibrele ajută și la funcția intestinală — reducând riscul de cancer colorectal — și ajută la reglarea hormonilor, astfel că ar putea juca un rol în protejarea împotriva cancerelor hormonale, cum ar fi cancerul de sân, spune Thomson, care este cercetător în prevenirea cancerului.

Anumiți compuși din grapefruit pot avea proprietăți anticanceroase.

Interacțiunea grapefruit-ului cu medicamentele

Mai multe medicamente, cum ar fi statinele și blocantele de canale de calciu, nu ar trebui consumate cu grapefruit sau suc de grapefruit, din cauza capacității sale de a se lega de enzime, ceea ce înseamnă că medicamentele pot ajunge mai rapid în sânge decât de obicei, avertizează Politi.

Lista include și unele medicamente pentru anxietate, antihistaminice, corticosteroizi și medicamente pentru respingerea transplanturilor de organe, conform Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite.

Această interacțiune poate duce la mai multe efecte secundare, așa că întotdeauna citiți eticheta medicamentului sau fișa de informații pentru pacienți pentru a vedea dacă este afectat.

Cea mai bună modalitate de a consuma grapefruit

Dieteticienii recomandă consumarea grapefruit-ului așa cum este, fără a presăra zahăr sau sare pe el. Mâncați fructul proaspăt întreg, mai degrabă decât să-l stoarceți, pentru a obține fibrele și întreaga gamă de beneficii pentru sănătate.

Încercați să mâncați și pulpa și membranele, deoarece acestea sunt zonele în care sunt concentrate majoritatea compușilor bioactivi benefici. „Nu îndepărtați tot ce este acolo — este foarte bun pentru voi,” spune Thomson.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *