După tratamentul pentru cancerul de colon, specialiștii explică de ce trebuie să eviți alimentele bogate în fibre și să te axezi pe carne, pește ouă, cartofi și banane, toate moi sau sub formă de piure / Ai grijă să te hidratezi și să eviți toxiinfecțiile alimentare, pentru că ești mai vulnerabil

dieta dupa cancer colon Sursa foto: Pexels

După tratamentul pentru cancerul de colon este nevoie de o dietă specifică, una care să evite alimentele care irită colonul. Potrivit medicalnewstoday.com, persoana care a trecut prin această boală și a suportat tratamentul are nevoie de alimente moi, ușor de digerat și sărace în fibre.

Potrivit Cancer Research UK, poate dura ceva timp pentru ca sistemul digestiv să se stabilizeze și pentru ca intestinele să funcționeze normal, după tratamentul pentru cancerul de colon. Așadar, o persoană care a trecut prin acest diagnostic trebuie să evite anumite alimente și să urmeze o dietă specială.

Dieta după intervenția chirurgicală colorectală

Chirurgia este tratamentul primar pentru cancerul colorectal și poate implica îndepărtarea unei părți a colonului sau chiar a întregului colon.

Uneori, pot apărea leziuni postoperatorii în organele tractului gastrointestinal. Dacă se întâmplă acest lucru, anumite alimente pe care o persoana le consumă pot irita intestinele sau pot agrava efectele secundare ale intervenției chirurgicale.

Cancer Research UK sugerează consumul unor mese mici și frecvente, mâncate cu înghițituri mici și mestecate încet. De asemenea, recomandă următoarele alegeri dietetice:

  • consumul de alimente bogate în proteine ​​și calorii, cum ar fi carnea, peștele și ouăle
  • consumul de alimente care au un conținut scăzut de fibre, cum ar fi pâinea albă, paste albe și legumele gătite decojite
  • multe lichide
  • reducerea aportului de cofeină, deoarece cofeina poate stimula intestinele

Cei care suferă de această boală ar putea avea nevoie, de asemenea, de chimioterapie și radioterapie pentru cancerul de colon. Aceste tratamente pot provoca diaree. Totuși, acest lucru ar trebui să dispară la câteva săptămâni după încheierea tratamentului. Între timp, se pot lua medicamente pentru a gestiona diareea. De asemenea, ar trebui să evite alimentele care pot agrava diareea.

Specialiștii Institutului Național al Cancerului (NCI) le recomandă:

  • să bea multe lichide, cum ar fi apă și băuturi pentru sportivi
  • să consume 5-6 mese mici pe zi
  • să consume alimente bogate în potasiu și sodiu, cum ar fi piureul de cartofi și bananele
  • consumul de alimente cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi iaurt simplu și pâine prăjită albă

Chimioterapia poate provoca, de asemenea, răni în gură și greață. Aceste reacții adverse ar trebui să dispară odată cu terminarea tratamentului. Cu toate acestea, pentru a ușura situația, urmați aceste recomandări:

  • mâncați și gătiți alimente care sunt ușor de mestecat
  • folosiți sosuri, pentru a înmuia alimentele
  • beți lichide folosind un pai
  • mâncați folosind o lingură mică pentru a lua înghițituri mai mici
  • evitați roșiile, alimentele picante și citricele

Dacă o persoană se confruntă cu greață, ar trebui să aleagă alimente care îi plac și sunt blânde cu stomacul, cum ar fi bananele, pâinea prăjită sau sosul de mere.

Dieta cu alimente moi

Dieta cu alimente moi constă din alimente care sunt ușor de mestecat și înghițit. Ea exclude alimentele care au o textură tare.

Institutul Național de Cancer din SUA oferă următoarele exemple de alimente care sunt ușor de mestecat și înghițit:

  • Băuturi –  smoothie-uri, shake-uri de proteine
  • Mese principale: alimente pentru copii, salată de pui, salată de ton, cremă de orez, brânză de vaci, piure de cartofi, alimente gătite sub formă de piure, supe, tocănițe, omletă
  • Gustări și deserturi: ouă fierte moi, sos de mere, piure de banane sau alte fructe moi, iaurt, piure de fructe, sorbet

Ce înseamnă dieta cu reziduuri reduse

O dietă cu alimente ce au un conținut scăzut de fibre – cunoscută și ca o dietă cu conținut scăzut de reziduuri – conține alimente care sunt ușor digerate și absorbite, cum ar fi:

  • Carne, carne de pasăre, pește și proteine: ​​ unt de arahide, tofu, carne tocată, pește, ouă
  • Lactate: lapte, iaurt, brânză, brânză de vaci
  • Pâine și cereale: paste simple sau tăiței, pâine alba, orez alb, cereale pentru micul dejun cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi fulgii de porumb, biscuiți
  • Legume: legume care sunt bine gătite sau conservate, fără coajă sau semințe, cartofi fierți fără coajă, sucuri de legume strecurate
  • Fructe și deserturi:  fructe moi sau conservate, fără coajă sau semințe, banane bine coapte, sucuri clare sau strecurate, pepene moale, în cantități mici
  • Este important să bei multe lichide cu o dietă săracă în fibre. Acest lucru va ajuta la prevenirea constipației.

Alimente de evitat, după tratament

Următoarele alimente pot provoca dureri de stomac, după tratamentul pentru cancerul intestinal:

  • fructe și legume bogate în fibre
  • varză
  • ceapă
  • varză de Bruxelles
  • leguminoase precum fasole și linte
  • băuturi gazoase și bere
  • alimente foarte bogate în grăsimi

Oamenii ar trebui, de asemenea, să evite:

  • citrice și sucuri
  • alimente picante
  • legume crude
  • alimente ascuțite sau crocante

Cum eviți toxiinfecțiile alimentare, după tratament

Unele tratamente pentru cancer pot face oamenii mai predispuși la toxiinfecții alimentare.

Pentru a evita acest lucru, persoanele trebuie să aibă o grijă deosebită prin implementarea acestor practice, atunci când manipulează și pregătesc alimente:

  • spălați-vă regulat mâinile înainte și după prepararea alimentelor și înainte de a mânca
  • asigurați-vă că alimentele sunt refrigerate la cel mult 4 grade Celsius
  • asigurați-vă că alimentele calde rămân mai calde de 60 grade Celsius, iar alimentele reci rămân mai reci de 4 grade Celsius
  • dezghețați carnea, peștele și carnea de pasăre în cuptorul cu microunde, în loc să le lăsați afară la temperatura camerei
  • spălați fructele și legumele înainte de a le curăța
  • clătiți sub jet de apă salatele ambalate și alte produse preparate
  • evitați achiziționarea de fructe și legume pretăiate de la magazin alimentar

Persoanele care au făcut acest tratament ar trebui să aibă grijă, de asemenea, la următoarele aspecte:

  • să prevină contaminarea încrucișate din alimente crude
  • să gătească alimentele la temperaturi sigure
  • să refrigereze alimentele prompt și corespunzător
  • să evite alimentele care cresc riscul de boli transmise prin alimente, cum ar fi: fructe de mare crude sau parțial gătite, lapte nepasteurizat, ouă crude sau insuficient fierte

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *