Dulceață de ceapă? Un preparat gourmet, alături de un platou cu brânzeturi. Creează un contrast perfect și le pune în evidență

dulceata de ceapa sos pentru brânzeturi sos gourmet preparat gourmet platou de brânzeturi reteta gourmet reteta de dulceata de ceapa foto: freepik.com

Ar putea părea o idee stranie la prima vedere, mai ales celor care nu asociază automat gustul dulce cu cel sărat sau cu cel picant. În realitate, se pot obține sosuri interesante dulci și din legume, cum este și cea de ardei iuți. Nu de consumat la micul dejun și ca și accente de gust care să potențeze sau să contrabalanseze alte alimente. Exemplul de manual în acest sens sunt brânzeturile, mai ales cele gourmet. „Îndulcite”, la propriu și la figurat, de această dulceață de ceapă. Un preparat cât se poate de rafinat și care poate face întotdeauna diferența.

Este foarte ușor de făcut și costul este practic derizoriu, valoarea adăugată este ideea în sine și apoi realizarea ei încât rezultatul să merite. Se taie ceapa cât mai fin și gătesc la foc mic, cu zahăr, oțet și arome. Pe lângă brânzeturi, se mai poate servi și alături de carne, roșie sau albă, dar și ca mic adaous într-un sandviș sau într-un wrap.

Ingrediente pentru 1 kg de dulceață de ceapă

1kg e ceapă, roșie sau albă

150 g zahăr

100 ml oțet de mere

10 g sare

piper, cuișoare, nușcoară

coajă de portocală rasă

Procedeu

Ceapa curățată se taie cât mai fin și se transferă într-o oală mai mare pe care o vom folosi direct pe ochiul de aragaz.

Se adaugă peste ceapă zahărul, oțetul, sare, piper, 2-3 cuișoare și foarte puțin praf de nucșoară. O regulă generală legat de folosirea condimentelor spune că ele trebuie adăugate cu măsură și în cantități mici, eventual apoi completat – aceasta pentru că e greu de știu exact gradul de aromă pe care îl eliberează.

Se gătește la foc mic precum o dulceață obișnuită, amestecând din când în când. Pe măsură ce trec minutele, ceapa va deveni  tot mai translucidă, iar dulceața începe să devină mai densă. La final, înainte de a stinge focul, se adaugă coaja de portocală rasă sau tăiată foarte fin. Nu și partea albă de la coajă, e amăruie, ci doar cea portocalie.

Dulceța de ceapă este gata atunci când ajunge la consistența potrivită: suficient de densă încât să nu alunne dacă o adăugăm pe pâine, dar cât să se poată lua ușor cu lingurița.

Se poate păstra câteva zile bune la frigider în recipient închis. Sau se poate conserva în borcan închis etanș, exact ca o dulceață oarecare.

O idee simplă pentru cine vrea să experimenteze noi idei gastronomice folosind ingrediente simple și la îndemână.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *