Strategia de dezvoltare turistică a judeţului va cuprinde şi un program de oenoturism numit „Drumul vinului bihorean”, având în vedere evoluţia extraordinară a viti-viniculturii în judeţ, cramele înfiinţate în ultimiii zece ani, cu rezultate meritorii pe plan naţional şi mondial, precum şi diversele festivaluri şi evenimente dedicate vinului, a declarat, pentru AGERPRES, oenologul Dorin Popa, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„De 27 de ani, noi organizăm concursuri locale de vin. Suntem singurul judeţ (Bihor – n.r.) din România cu nouă concursuri de vin, recunoscuţi la nivel naţional şi numai, din Europa, se pare. Eu m-am străduit foarte mult în acest scop. Pe vremuri ni se spunea că nu avem reprezentanţi. Aşa am început aceste concursuri locale, unde se venea cu vinul de acasă, iar categoriile erau: vin bun, vin rău şi vinul meu. Mă întrebau: „Dar ce are vinul ăsta de nu-i bun?” Şi eu le spuneam: „De-aia nu-i bun că n-are nimic. Astăzi, e cu totul alta situaţia”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei pentru Cultura şi Civilizaţia vinului „Millesime”, Dorin Popa.
Potrivit acestuia, asociaţia organizează astfel de concursuri locale la Săcuieni, Sălard, Sântimbreu, Sâniob, Petreu, Diosig, Biharia, Episcopia şi Aleşd. În ultimii zece ani au luat fiinţă mai multe crame bihorene, cu investiţii importante şi specialişti, iar în ultimii cinci ani, vinurile produse au câştigat o mulţime de medalii şi premii internaţionale.
„Am ajuns, în acest răstimp de aproape 30 de ani, ca prin educaţie şi numeroase iniţiative, să ne înălţăm de la vinul căruţaşului (kocsis bor), vin din mere, din sfeclă, printr-o evoluţie extraordinară, la vinuri premiate în concursuri mondiale. Aşa vom putea, în viitorul apropiat, să propunem autorităţilor locale şi judeţene, promovarea unui Vin al oraşului, Vin al Cetăţii şi Vin al judeţului, cadouri elegante oferite oaspeţilor noştri alături de albumele Art Nouveau ale oraşului”, a precizat reputatul oenolog Dorin Popa.
Aceste vinuri sunt, a menţionat Popa, expresie a identităţii locale, cu valoare universală.
Oradea este şi singurul oraş din ţară care derulează trei saloane de vinuri: Salonul vinurilor Millesime, Oravinum şi Gala vinului bihorean, a mai menţionat organizatorul.
„Drumul vinului bihorean” va cuprinde o serie de obiective oenoturistice, precum „cea mai elegantă cramă-boutique din România”, potrivit lui Dorin Popa, aflată la Diosig, patron Dan Corbuţ, unde au loc deja tradiţionala Zi a pivniţelor şi Sărbătoarea Bakator, o altă cramă dotată cu o tehnologie de ultimă generaţie, cu selecţie optică, ce va fi inaugurată în comuna Ianca, a unei tinere de profesie arhitect, Anna Piheni, dar şi comuna cu 1.000 de pivniţe, Sălacea, plus alte mii de pivniţe pe Valea Ierului.
Asociaţia pentru Cultura şi Civilizaţia Vinului „Millesime” a fost înfiinţată în Oradea, în anul 2010, având ca menire educarea consumatorilor şi promovarea vinului românesc. Cei 150 de membri ai asociaţiei se întâlnesc de cel puţin două ori pe lună pentru a degusta cele mai noi vinuri şi pentru a afla poveştile ce stau în spatele creaţiilor oenologice. Peste 800 de orădeni au absolvit cursurile asociaţiei, dobândind educaţie în acest domeniu.
Dorin Popa, alături de directorul ediţiei, Marcel Gabor, au prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, cea de-a şaptea ediţie a Salonului Vinurilor Millesime, ce va avea loc în perioada 13-15 iunie, în Cetatea Oradea.
Salonul va oferi o selecţie excepţională de peste 300 de vinuri româneşti de top, prezentate de 25 de crame din cele mai importante zone viticole ale României, dar şi din Republica Moldova.
Dealurile Crişanei şi Maramureşului vor fi reprezentate din: Bihor de Crama Corbuţ (Diosig), Crma Dextra (Biharia) şi Crama Familia Darabont (Biharia); din Arad, zona Miniş-Măderat: Crama Balla Geza; Crama Elite Wine; Crama HB Wine; din Zalău, Silvania: Crama Fort Silvan; Crama Podgoria Silvania şi Satu Mare, Dealurile Sătmarului, prin Crama Nachbil şi Crama Teodor.
Soiul vedetă al ediţiei va fi Busuioaca de Bohotin şi va beneficia de un stand dedicat şi de un masterclass special.
Pe lângă partea de expoziţie, organizatorii au pregătit şi o serie de cinci masterclass-uri unde iubitorii de vin îşi vor putea aprofunda cunoştinţele şi vor avea ocazia să guste vinuri de top în ediţii ultra limitate.