Comisia Europeană a anunțat marți, 8 iulie, că a înregistrat inițiativa cetățenească europeană privind dreptul la hrană, cu titlul complet ”Alimentația este un drept al omului pentru toți! Garantarea unor sisteme alimentare sănătoase, echitabile și durabile”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul forului european.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Această inițiativă solicită Uniunii Europene ”să facă din dreptul la hrană o realitate” și să îl integreze în cadrul juridic comunitar. Organizatorii consideră că „UE trebuie să garanteze sistematic dreptul la hrană și să promoveze sisteme alimentare sănătoase, echitabile, umane și durabile”. Prin urmare, organizatorii solicită Comisiei să modifice diverse norme ale UE.
În documentul prezentat Comisiei Europene, inițiatorii subliniază că ”cel puțin o cincime din populația europeană nu are acces la o alimentație adecvată. Sistemele alimentare industriale agravează insecuritatea alimentară, schimbările climatice, poluarea, pierderea biodiversității, exploatarea muncii și suferința animalelor. UE trebuie să garanteze sistematic dreptul la hrană și să promoveze sisteme alimentare sănătoase, echitabile, umane și durabile pentru generațiile prezente și viitoare”.
Atingerea acestor obiective, susțin semnatarii documentelor, necesită propunerea sau modificarea actelor juridice ale UE în aceste domenii:
– sisteme alimentare echitabile și guvernanță democratică;
– sprijinirea inițiativelor naționale de protecție socială;
– recunoașterea faptului că produsele agricole și alimentare nu sunt mărfuri obișnuite;
– sprijin pentru agroecologia țărănească și sistemele alimentare teritoriale;
– combaterea concentrării terenurilor agricole;
– sprijinirea sistemelor de semințe țărănești;
– reglementarea strictă a OMG-urilor, inclusiv a celor obținute cu ajutorul noilor tehnici genomice;
– gestionarea durabilă a apei;
– consolidarea bunăstării animalelor;
– sprijinirea consumului de fructe și legume și reglementarea produselor alimentare ultraprocesate;
– achiziții durabile de alimente;
– etichetarea semnificativă a alimentelor;
– stoparea risipei alimentare;
– consolidarea dreptului la hrană în țările terțe.
În urma unei analize juridice aprofundate, Comisia a considerat inițiativa cetățenească admisibilă pentru înregistrare în temeiul Regulamentului privind inițiativa cetățenească europeană. Înregistrarea nu influențează decizia finală a Comisiei cu privire la meritele acesteia sau orice acțiune potențială pe care o poate întreprinde. Comisia va lua o decizie după ce inițiativa va fi strâns cel puțin 1 milion de semnături de la cetățenii UE, în cazul în care va atinge acest prag.
După înregistrarea de ieri, organizatorii au la dispoziție șase luni pentru a începe strângerea de semnături. Dacă o inițiativă cetățenească europeană primește cel puțin un milion de semnături în decurs de un an (cu praguri minime în cel puțin șapte state membre diferite), Comisia trebuie să reacționeze. Aceasta trebuie să decidă dacă va lua măsuri ca răspuns la inițiativă și să-și motiveze decizia.
Liderul acestei inițiative cetățenești este Olga Kikou, din Grecia. Locțiitor: Almudena Garcia Sastre. Membrii grupului de inițiativă sunt: Francesco Saverio Teruzzi, Ramona Ioana Duminicioiu, Pierre Antoine Joseph Maison, Lili Sara Balogh, Drazen Simlesa.
Ramona Ioana Duminicioiu este președinta Asociației Eco Ruralis, care, împreună cu asociația de apicultori Romapis, a reușit să obțină în instanță interzicerea acordării de către ministerul Agriculturii a unor derogări pentru folosirea în culturile agricole a neonicotinoidelor, pesticide interzise în Uniunea Europeană, în câmp deschis, în 2018.