Inteligența Artificială (IA) conduce sectorul alimentar către o epocă „de aur”, caracterizată printr-un impuls puternic al eficienței proceselor de producție și consum, care „va îmbunătăți viețile” clienților, potrivit experților din companii tehnologice și agroalimentare. Aceasta a fost una dintre ideile principale transmise miercuri în cadrul celei de-a VII-a ediții a ftalks Food Summit, desfășurată de curând la Valencia sub motto-ul „Tehnologie pentru Alimentație” (Tech for Food), notează EFE:Agro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
În acest forum, promovat de hub-ul spaniol KM Zero, s-a discutat despre modul în care IA transformă furnizarea de produse alimentare – un subiect aprofundat de specialiști din companii specializate în Inteligență Artificială, dar și din sectorul agro-alimentar.
Dezbaterea a evidențiat că IA va duce alimentația în „cel mai bun moment” al său, grație „cunoștințelor sporite” aduse de gestionarea inteligentă a datelor.
În plus, aceasta va avea un „impact” asupra vieții oamenilor prin producerea unor alimente „mai bune și mai conștiente”.
Totodată, participanții au avertizat că provocarea pentru companii este să se adapteze la viteza ridicată cu care au loc aceste progrese, iar acest lucru trebuie făcut cu „angajament și conștiință” pentru a „nu uita de aspectul uman”.
Cum va arăta distribuția alimentară a viitorului?
José Miguel Herrero, director general pentru Alimentație în cadrul Ministerului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației din Spania, a vorbit despre Strategia Națională pentru Alimentație. Potrivit acestuia, obiectivul este de a construi un sistem alimentar „rezilient, competitiv, capabil să satisfacă cerințele consumatorilor actuali și viitori și adaptat la schimbările climatice”.
Reprezentanți ai unor lanțuri comericiale reputate au expus viziunea lor asupra viitorului tehnologic al distribuției alimentare. Deși mizează pe creșterea magazinelor virtuale și a comerțului online, ei cred că magazinul fizic, în special cel de conveniență, va continua să domine.
Aceștia consideră, de asemenea, că tehnologia va permite optimizarea liniilor de afaceri și dezvoltarea unor magazine „hiperconectate” cu clienții lor, ceea ce va duce la o comunicare mai directă și eficientă.
Agricultura periurbană, factor important al aprovizionării în viitor
Înrtebarea cum vor fi aprovizionate orașele viitorului a primit un potențial răspuns de la José María Sumpsi, profesor emerit la Universitatea Politehnică din Madrid și fost director general adjunct al FAO, acesta introducând în dezbatere expresia ”agricultura periurbană”.
Această agricultură se desfășoară în jurul orașelor și se concentrează în principal pe producția de legume, dar și de produse lactate, fiind – în opinia sa – necesar să fie sprijinită, deoarece oferă locuitorilor urbani acces la alimente de proximitate, cu costuri mai mici și impact redus asupra mediului.
El a făcut apel către autoritățile locale să protejeze acest tip de agricultură prin politici care să rezerve terenuri agricole și să susțină lanțurile scurte de aprovizionare.