Dieteticienii dezvăluie beneficii mai puțin știute ale sucului de prune uscate: Bogat în nutrienți, ce pot ajuta la menținerea sănătății intestinului, acesta pot fi util și pentru sănătatea inimii și a oaselor

prune uscateBUN Sursa foto: Pexels

Prunele și sucul de prune uscate sunt, ambele, recunoscute drept remedii de casă eficiente pentru tratarea constipației. Dar, potrivit today.com, prunele au beneficii majore pentru sănătate, care merg dincolo de… baie, spun dieteticienii.

„Prunele, cu siguranță, pot fi de ajutor pentru digestia și sănătatea intestinului”, spune Whitney Linsenmeyer, profesor asistent la Universitatea Saint Louis și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.

Există, de asemenea, cercetări care sugerează că ele ajută și la sănătatea oaselor (în special la femeile aflate în postmenopauză), precum și la sănătatea inimii și la gestionarea greutății, spune Linsenmeyer. Multe dintre aceste beneficii se datorează, partial, conținutului lor ridicat de fibre, explică Linsenmeyer.

Ce alegi, prune sau suc de prune uscate?

Sucul de prune uscate poate furniza o mulțime din aceiași nutrienți ca și prunele, dar în cantități diferite – de obicei mai mici –, spune dieteticiana Grace Derocha. Sucul de prune vine și cu dublul caloriilor și, în general, cu mai puține fibre decât prunele întregi, spun experții.

Așadar, în timp ce atât prunele uscate, cât și sucul de prune uscate pot fi completări sănătoase pentru intestine la dieta ta – mai ales dacă ai de-a face cu constipația, există câteva motive importante pentru a alege unul sau altul.

Informații nutriționale pentru o cantitate de 5 prune uscate

  • 114 calorii
  • 1 gram de proteine
  • 30 de grame de carbohidrați
  • 3,5 grame de fibre
  • 350 miligrame de potasiu

Derocha recomandă, în general, să mănânci doar două până la trei prune uscate la un moment dat. Amintiți-vă că fiecare prună a fost o dată o prună întreagă și „nu ați avea cinci până la șase prune deodată”, spune ea.

Informații nutriționale pentru 200 g suc de prune

  • 182 de calorii
  • 1,5 grame proteine
  • 44,5 grame carbohidrați
  • 2,5 grame de fibre
  • 707 miligrame de potasiu

Deoarece sucul de prune nu conține atât de multe fibre naturale ca prunele întregi, zahărul din suc are mai mult potențial de a provoca o creștere a nivelui zahărului din sânge (glicemie).

Interesant, totuși, sucul de prune pare să rețină mai multe fibre din fructe decât alte tipuri de suc, spune Linsenmeyer. Într-o porție de circa 200g de suc de prune pot fi 4-5 grame de  fibre.

O porție de suc de prune este, de asemenea, semnificativ mai caloric decât o porție de prune. Și Derocha recomandă să păstrați dimensiunea porției de suc la doar 100 g.

Beneficiile sucului de prune și prune uscate

Sucul de prune este făcut din prune rehidratate, astfel încât cele două au profiluri nutritive similare.

Prunele și sucul de prune sunt recunoscute pentru efectele lor gastrointestinale. O parte din acestea se datorează conținutului lor ridicat de fibre, spun experții, care include atât fibre solubile, cât și insolubile. Fibrele din prunele uscate sunt, de asemenea, benefice pentru sănătatea inimii și controlul zahărului din sânge.

Atât prunele, cât și sucul de prune conțin, în mod natural, sorbitol, un tip de alcool zaharat, explică Derocha. „Și sorbitolul are un efect natural laxativ ușor pentru a ajuta la constipație”, explică ea.

Prunele și sucul de prune asigură, de asemenea, potasiu, bor și vitamina K, toate fiind benefice pentru sănătatea oaselor, spune Derocha. Ele conțin și urme de cupru, adaugă Linsenmeyer.

După cum sugerează culoarea lor închisă, prunele uscate sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, spune Derocha, în special compuși fenolici pe bază de plante, care pot „ajuta cu adevărat la protejarea celulelor și la reducerea inflamației”.

Prune uscate versus suc de prune: care este mai sănătos?

Când doriți doar aport sănătos de nutrienți, prunele uscate sau sucul de prune pot face acest lucru. Dar pe care ar trebui să alegi?

Prunele și sucul de prune conțin atât fibre, cât și sorbitol, care contribuie la efectele lor asupra digestiei.

Când vine vorba de ameliorarea constipației, sucul de prune are un avantaj major: sucul oferă hidratare acolo unde fructele uscate nu, spune Derocha.

„Sucul are mai puține fibre, dar cu asta, devine puțin mai ușor de digerat pentru oamenii care ar putea să nu fie obișnuiți să aibă tot timpul alimente atât de bogate în fibre”, explică Derocha.

Același lucru este valabil și pentru conținutul de sorbitol: în timp ce prunele conțin mai mult sorbitol decât sucul de prune, este posibil ca ingerarea a mai mult sorbitol să nu fie întotdeauna favorabilă, deoarece poate provoca diaree și crampe.

Mai ales sub formă de suc, acel zahăr poate face ca intestinele să rețină mai multă apă, ceea ce duce la diaree, spune Linsenmeyer. „Acest lucru ar putea fi o ușurare pentru cineva (care) se confruntă cu constipație, dar este ceva de care să ne descurajăm, în care nu avem această problemă”, spune ea.

Prunele și sucul de prune, de asemenea, tind să aibă un gust mai bun și să aibă texturi mai bune decât suplimentele cu fibre, spune Linsenmeyer.

Rețineți că o porție de suc de prune va avea aproximativ dublu calorii, spune Linsenmeyer, „ceea ce nu este în mod inerent un lucru rău, dar este ceva de care trebuie să țineți cont”.

O porție de prune va avea aproximativ 90 de calorii, comparativ cu 180 de calorii dintr-o porție de suc de prune. Deoarece sucul de prune are atât de puține grăsimi și proteine, aproape toate aceste calorii provin din carbohidrați, adaugă Linsenmeyer. „Cei care urmăresc gestionarea nivelului zahărului din sânge, ar putea dori să aleagă forma de fructe față de forma de suc”, explică ea.

În general, atât prunele uscate, cât și sucul de prune uscate sunt alegeri sănătoase care pot avea beneficii pentru digestie, sănătatea inimii și a oaselor. Și care versiune de prune funcționează cel mai bine poate varia de la persoană la persoană, spune Linsenmeyer. „Acestea sunt perfect sigure”, spune ea, „deci încercați pe amândouă și vedeți ce funcționează”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *