”Comisia Europeană și statele membre ar trebui să adopte politici axate pe cererea consumatorilor, care să abordeze întregul sistem alimentar, pentru a crea medii alimentare favorabile în care dietele echilibrate, durabile și sănătoase să fie disponibile, accesibile, accesibile ca preț și atractive”, recomandă experții din cadrul Dialogului strategic privind viitorul agriculturii în Uniunea Europeană, într-un raport înaintat ieri, 4 septembrie, președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Statele Membre și autoritățile locale, în colaborare cu reprezentanții consumatorilor, ONG-uri, servicii de sănătate și instituții de învățământ și educație, ar trebui să încurajeze dietele durabile, echilibrate și sănătoase prin inițiative care să dezvolte interesul consumatorilor pentru alimentația durabilă, pentru impactul comportamentului lor asupra planetei și pentru diete mai sănătoase.
Acest lucru s-ar putea realiza, în special, prin furnizarea de mese gratuite în școlile primare, alături de programe educaționale (începând cu grădinițele și școlile) pentru a îmbunătăți sistemele alimentare, educația nutrițională și alfabetizarea alimentară.
Diete durabile sănătoase
Comisia Europeană ar trebui să cerceteze dacă schema Uniunii Europene de distribuire a fructelor, legumelor, laptelui și anumitor produse lactate în școli, de la grădiniță la școala secundară, ar putea fi îmbunătățită pentru a juca un rol mai mare în tranziția către diete mai sănătoase și mai puțin intensive în resurse, încă din copilărie.
Având în vedere progresele științifice semnificative din domeniul nutriției din ultimii ani, Uniunea Europeană și statele membre ar trebui să adopte, sau, unde există deja, să actualizeze ghidurile dietetice (FBDGs) cu scopul de a integra durabilitatea și de a dezvolta strategii pentru a încuraja adoptarea de către consumatori a dietelor în conformitate cu FBDGs. În acest context, standardele înalte de siguranță alimentară ale Uniunii Europene ar trebui menținute și lupta împotriva fraudei alimentare, care poate afecta negativ consumatorii, ar trebui consolidată.
Pentru a încuraja consumatorii să adopte diete mai sănătoase și mai durabile, pot fi prevăzute alte acțiuni, cu implicarea actorilor publici și privați, cum ar fi lansarea unei campanii la nivel european pentru a crește conștientizarea asupra importanței alegerilor mai sănătoase și durabile.
Uniunea Europeană și statele membre ar trebui să asigure coerența între politica de promovare agroalimentară și alte obiective politice, cum ar fi ghidurile pentru alimentația sănătoasă și obiectivele de durabilitate.
Comisia Europeană ar trebui să dezvolte, până în 2026, un Plan de Acțiune al UE pentru Alimente pe Bază de Plante pentru a întări lanțurile agroalimentare pe bază de plante, de la fermieri până la consumatori.
Autoritățile UE și naționale, precum și toți actorii din mediul alimentar, ar trebui să implementeze politici și inițiative colaborative pentru a sprijini utilizarea diversității soiurilor, raselor, tehnicilor de procesare a alimentelor și culturilor alimentare, pentru a susține disponibilitatea dietelor diversificate, echilibrate și adecvate cultural.
Etichetarea alimentelor
Comisia Europeană ar trebui să efectueze o revizuire completă și, unde este necesar, să actualizeze legislația Uniunii Europene privind etichetarea alimentelor pentru a asigura că consumatorii sunt informați cu etichete de încredere, cuprinzătoare, bazate pe știință, comparabile și transparente la nivelul Uniunii Europene, care să fie ușor accesibile, de înțeles și utilizabile, și care să permită alegeri informate cu privire la dimensiunile cheie ale sustenabilității alimentelor, inclusiv bunăstarea animalelor, având în vedere fezabilitatea pentru operatori. Utilizarea mijloacelor digitale ar putea sprijini furnizarea de informații voluntare consumatorilor.
Marketingul către copii
Până în 2026, Comisia Europeană ar trebui să publice un raport care să evalueze eficacitatea măsurilor naționale actuale și a angajamentelor voluntare ale industriei referitoare la marketingul alimentelor bogate în grăsimi, zaharuri și sare către copii, atât offline, cât și online, și, dacă este cazul, să însoțească acest raport cu o propunere legislativă.
Reformularea alimentelor: compoziția nutrițională
Producătorii de alimente și părțile interesate ar trebui să continue și, unde este relevant, să intensifice eforturile și să fie mai bine stimulați să implementeze politici și inițiative colaborative acolo unde este fezabil, pentru a îmbunătăți compoziția nutrițională și impactul asupra mediului al alimentelor, de exemplu prin reformularea produselor și dezvoltarea de produse noi.
Accesibilitatea alimentelor durabile
Comisia Europeană și statele membre ar trebui să furnizeze instrumente fiscale care să urmărească semnale de preț coerente, sub formă de reducere a taxelor, pentru consumatori, cum ar fi reduceri de TVA pentru produse mai durabile și să mențină un cadru competitiv și o piață unică bine funcțională, precum și inovare pentru a facilita economiile de scară și pentru a asigura accesul consumatorilor la alegere și inovare la cele mai bune prețuri posibile.
Statele membre ar trebui, acolo unde este relevant, să propună măsuri pentru a proteja accesibilitatea alimentelor pentru segmentele de consumatori cu venituri mai mici prin politici sociale și fiscale. Aceste politici ar putea include sprijin financiar orientat special către gospodăriile cu venituri mai mici. Dincolo de asta, ar trebui să elimine TVA-ul pentru donațiile alimentare pentru a încuraja donațiile către bănci de alimente și alte organizații sociale, care distribuie alimente gratuit beneficiarilor lor.
Sistemele de Garantare Participativă (PGS) ar trebui promovate pentru a oferi venituri sigure fermierilor și prețuri corecte consumatorilor prin abordări teritoriale.