Știința nu a stabilit până acum o legătură între faptul de a fi genial. Și nici nu putem trage o concluzie analizând dieta geniilor umanității: unii erau riguroși și disciplinați în ce privește dieta, alții nu urmau niciun fel de regulă.
Un document publicat pe situl fundației Buonarotti scoate la iveală o listă de cumpărături cotidiene cu care artistului italian renascentist Michelangelo își trimitea la piață la Florența servitorul. Sau poate pe unul din discipoli, nu e prea clar. E probabil că documentele reflectă dieta obișnuită a maestrului, dat fiind că e puțin probabil că ar fi avut și alte surse de aprovizionare la îndemână. Și nici online nu putea comanda…
Cel puțin pe baza documentelor publicate, artistul de la Florența pare că mânca sănătos și echilibrat. Foarte probabil alimentele pentru prânz și cină. Câte puțin pește la fiecare masă, la fel, legume și verdețuri. Și bea două tipuri de vin. Fără desert. Iată lista de cumpărături pe care se presupune că i-a dat-o servitorului său.
În dreptul fiecărei componente a listei este și un desen. Cine știe dacă era un reflex de artist sau cel trimis era analfabet și se putea, astfel, descurca mai ușor. Alături de dialect, am adăugat corespondentul în italiană, alături de traducere.
Dieta mediteraneană în timpul Renașterii. Vin, da, desert, nu
pani dua, due pagnotte = două pâini
un bochal di vino, un boccale di vino = o halbă de vin
una aringa, un’aringa = un hering
tortegli, tortelli = tortelli (paste umplute, mai mari decât tortellini)
una insalata, un’insalata = o salată verde
quatro pani, quattro pagnotte = patru pâini
un bochal di tondo, un boccale di vino corposo = o halbă de vin de masă
un quartuccio di bruscho, un quartino di vino secco = un sfert de litru de vin sec
un piatello di spinaci, un piatto di spinaci = o farfurie de spanac
quatro alice, quattro alici = patru anșoa
tortelli, tortelli
sei pani, sei pagnotte
dua minestre di finochio, due minestre di finocchio = două supe de fenicul
una aringa
un bochal di tondo
Referirile la spanac și fenicul probabil că trebuie luate drept cantitatea necesară pentru a prepara ceea ce scrie în listă (o farfurie probabil că vrea să însemne o porție).
Decodificând puțin, suntem în fața unui meniu care se înscrie la perfecțiune în dieta mediteraneană: pâine, paste, vegetale, pește, vin. De notat și importanța listei de cumpărături în sine, principiu perfect valabil și astăzi: pentru o dietă echilibrată e important să fim și organizați, ca să ne putem ține de ea.
Destul de diferit, pare, de ceea ce se mânca prin Spania lui Cervantes cu vreun secol și ceva mai târziu.