Ce mănâncă geniile? Dieta mediteraneană a lui Michelangelo. Lista de cumpărături cu care artistul Renașterii își trimitea servitorul la piață

Michelangelo dieta mediteraneana Florenta lista de cumparaturi casa Buonarotti calatorii culinare dieta geniilor Renastere www.casabuonarroti.it

Știința nu a stabilit până acum o legătură între faptul de a fi genial. Și nici nu putem trage o concluzie analizând dieta geniilor umanității: unii erau riguroși și disciplinați în ce privește dieta, alții nu urmau niciun fel de regulă.

Un document publicat pe situl fundației Buonarotti scoate la iveală o listă de cumpărături cotidiene cu care artistului italian renascentist Michelangelo își trimitea la piață la Florența servitorul. Sau poate pe unul din discipoli, nu e prea clar. E probabil că documentele reflectă dieta obișnuită a maestrului, dat fiind că e puțin probabil că ar fi avut și alte surse de aprovizionare la îndemână. Și nici online nu putea comanda…

Cel puțin pe baza documentelor publicate, artistul de la Florența pare că mânca sănătos și echilibrat. Foarte probabil alimentele pentru prânz și cină. Câte puțin pește la fiecare masă, la fel, legume și verdețuri. Și bea două tipuri de vin. Fără desert. Iată lista de cumpărături pe care se presupune că i-a dat-o servitorului său.

În dreptul fiecărei componente a listei este și un desen. Cine știe dacă era un reflex de artist sau cel trimis era analfabet și se putea, astfel, descurca mai ușor. Alături de dialect, am adăugat corespondentul în italiană, alături de traducere.

Dieta mediteraneană în timpul Renașterii. Vin, da, desert, nu

pani dua, due pagnotte = două pâini

un bochal di vino, un boccale di vino = o halbă de vin

una aringa, un’aringa = un hering

tortegli, tortelli = tortelli (paste umplute, mai mari decât tortellini)

una insalata, un’insalata = o salată verde

quatro pani, quattro pagnotte = patru pâini

un bochal di tondo, un boccale di vino corposo = o halbă de vin de masă

un quartuccio di bruscho, un quartino di vino secco = un sfert de litru de vin sec

un piatello di spinaci, un piatto di spinaci = o farfurie de spanac

quatro alice, quattro alici = patru anșoa

tortelli, tortelli

sei pani, sei pagnotte

dua minestre di finochio, due minestre di finocchio = două supe de fenicul

una aringa

un bochal di tondo

Referirile la spanac și fenicul probabil că trebuie luate drept cantitatea necesară pentru a prepara ceea ce scrie în listă (o farfurie probabil că vrea să însemne o porție).

Decodificând puțin, suntem în fața unui meniu care se înscrie la perfecțiune în dieta mediteraneană: pâine, paste, vegetale, pește, vin. De notat și importanța listei de cumpărături în sine, principiu perfect valabil și astăzi: pentru o dietă echilibrată e important să fim și organizați, ca să ne putem ține de ea.

Destul de diferit, pare, de ceea ce se mânca prin Spania lui Cervantes cu vreun secol și ceva mai târziu.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *