Organizatorii cupei mondiale anuale a celui mai iubit desert italian, ajunsă la a noua ediție, caută degustători. Pare un vis devenit realitate, însă selecția pentru a participa în calitate de degustător oficial la „Tiramisù World Cup 2025”, programată la Treviso între 10 și 12 octombrie, este una cât se poate de serioasă, relatează ziarul La Repubblica.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Selecția celor 100 de voluntari, care vor deveni de facto juriul consursului, degustând de voie, de nevoie, toate preparatele din cadrul competiției, se realizează după completarea unui formular pe situl oficial al manifestării, tiramisuworldcup.com, urmat de un chestionar cu 15 întrebări.
Acesta este conceput pentru a testa cunoștințele despre ingrediente, originea desertului tiramisù-ului, bunele practici de degustare și normele igienico-sanitare în vigoare în ceea ce privește prepararea sa, dat fiind că are printre ingrediente și ouă crude.
Poate participa la selecție oricine, cu condiția să poată dovedi o „pasiune documentată” pentru cofetărie
Poate participa la selecție orice persoană majoră din orice colț al lumii, care poate dovedi o „pasiune documentată” pentru cofetărie sau pentru bucătăria tradițională, precum și absența unor conflicte de interese (de pildă, să nu fii rudă cu participanții înscriși).
Cererile de participare ca judecători degustători se pot trimite online până le 13 septembrie vor fi analizate de o comisie oficială care va selecta cei mai buni 100 de candidați, „asigurând diversitate geografică și de competențe”. Pentru a garanta transparență și imparțialitate maximă, fiecare jurat va completa o fișă de evaluare anonimă.
Dar care vor fi criteriile de evaluare pe care juriul va trebui să le urmeze pentru a încorona Campionul Mondial de Tiramisù și de Tiramisù Creativ?
Voluntarii vor evalua deserturile de la integritatea ingredientelor (calitatea și prospețimea brânzei mascarpone, a ouălor, pișcoturilor și cafelei) la echilibrul gusturilor (armonizarea gustului dulce cu partea acidă și cu cea amăruie), de la consistență (cremozitatea cremei și stabilitatea desertului) la prezentare (estetică, curățenie și originalitate în decorare).
Competiția este concepută pe două tronsoane: de o parte, rețeta clasică, iar de cealaltă, capacitatea de inovație fără a denatura spiritul primordial al desertului tiramisù.