VIDEO | Colivă quatro formagi sau tartar de colivă? Nu, nu e o glumă! Acest preparat asociat cu momentele triste ale vieții a fost reinterpretat într-un local din București / Surpriza evenimentului a fost … eclerul cu colivă

Sursa foto: G4Food Sursa foto: G4Food

Poate crezi că e o glumă, dar un local din Centrul Vechi a organizat „Marea Degustare de Colivă”. Echipa de la Corks Cozy Bar din Capitală a pregătit un meniu cu șase tipuri de colive reinterpretate – dulci si sărate – la care a făcut un pairing de vinuri. Surpriza evenimentului – ca să nu spunem „bomboana de pe colivă” – a fost un ecler cu colivă, realizat de cei de la DulcEclair.


Coliva este un preparat răspândit prin toată Europa de Est, Balcani și părți ale Orientului Mijlociu, care are o semnificație religioasă importantă în tradiția ortodoxă, fiind folosită în cadrul ceremoniilor funerare și al parastaselor. Original preparat doar din grâu fiert îndulcit cu miere sau zahăr și amestecat cu nuci sau fructe uscate, coliva a evoluat odată cu preferințele și gusturile oamenilor, iar acum găsim colivă cu ciocolată, bomboane, caramel, înghețată de colivă, choux a la colivă.

Coliva quatro formagi a deschis seria de preparate reinterpretate

Degustarea a început cu o colivă quatro formagi, a continuat cu un tartar de colivă și un rulou de arpacaș cu pește. Ulterior, clienții au primit trei tipuri de deserturi pe bază de colivă.

„Noi organizăm foarte multe evenimente culinare aici, la Corks, și ne legăm de preparate care deja există la noi în cultură. Coliva a fost mereu la un pas distanță sau următorul lucru pe care era firesc să-l facem. Avem șase tipuri de produse: trei sărate și trei dulci, printre care coliva quatro formagi, tartarul de colivă, un rulou de colivă cu un pește și, după aceea, trei tipuri de colivă dulce: clasică, cu fructe exotice și cea cu ciocolată”, a spus, pentru G4Food, Adrian Olteanu, marketing manager la Corks Cozy Bar.

Ecler cu colivă: „Mousse-ul este făcut integral cu arpacaș”

La final, cei prezenți au putut testa și eclerul cu cremă de colivă. Andi de la DulcEclair a povestit, pentru G4Food, cum a apărut acest preparat.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„A durat puțin să aflăm o rețetă de colivă originală. Am mers la niște colivari de pe la ceva mănăstiri. De acolo am plecat cu rețeta inițială. După o lună și jumătate, am reușit să modificăm și să ajungem la ce ne doream noi, iar după aceea a durat foarte mult până să creăm mousse-ul. Cam două luni a durat toată rețeta, iar de acolo am început să o să o facem puțin mai idealistă. Ca și inovație, conține o ciocolată albă în cremă, ciocolată neagră de Peru în mousse. Mousse-ul este făcut integral cu arpacaș”, a explicat Andi, co-proprietar DulcEclair.

Sursa foto: Instagram DulcEclair
Sursa foto: Instagram DulcEclair

Preparatele, servite alături de un pahar vin

O altă componentă importantă a degustări a fost pairing-ul cu diverse sortimente de vin.

„Vinul nu este doar o băutură simplă, nu este ceva de care să ne bucurăm ca atare. El este un bun acompaniator al produselor culinare. Vinurile spumante, de exemplu, sunt cele care pot fi asociate indiferent de moment al zilei și de partea culinară. Este cel mai ușor de consumat produs. Dacă pe toate celelalte produse cu conținut alcoolic le putem încadra în băuturi digestive sau băuturi aperitiv, adică băuturi care trebuie consumate doar înainte de masă sau după masă, spumantul este singurul produs din lume care poate fi consumat și ca băutură digestivă, și ca băutură aperitiv, și ca băutură care ne poate ușor însoți și pe tot parcursul mesei”, a spus, pentru G4Food, Teodor Runceanu, somelier și manager de vânzări la Cramele Cotnari.

Comentarii

  1. Ptr care motiv coliva e asociata cu “momente triste ” ?
    @Otilia Serescu, stii ce reprezinta coliva ?
    Daca stii atunci articolul tau e unul facut in bataie de joc.
    Daca nu stii atunci afla ce inseamna, ce reprezinta, cum trateaza un ortodox viata de dupa moartea pamanteana.
    Si mai mergi la biserica, prea esti rupta de Adevar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *