De teama gripei aviare, crescătorii de vaci din SUA interzic accesul vizitatorilor în ferme şi taie copacii pentru a descuraja aşezarea păsărilor sălbatice

gripa aviara, masuri, sua, vaci Sursa foto: Pexels/Bob Ward

Crescătorii de vaci din SUA şi-au înmulţit măsurile de apărare pentru a încerca să oprească răspândirea gripei aviare: interzicând accesul vizitatorilor, doborând copacii pentru a descuraja aşezarea păsărilor sălbatice şi dezinfectând vehiculele care intră pe terenurile lor, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Carolina de Nord a devenit miercuri al şaptelea stat american care raportează descoperirea un focar de gripă aviară înalt patogenă în rândul unei turme de bovine, după ce Departamentul american al Agriculturii a confirmat infecţii similare în statele Texas, Kansas, Ohio, Michigan, Idaho şi New Mexico.

În timp ce primele cazuri par să fie cauzate de transmiterea virusului la efectivele de vite din Texas şi Kansas de la păsările sălbatice, USDA a avertizat că este posibilă şi transmiterea în rândul vitelor. Responsabilii din domeniul agricol din statele Michigan şi Ohio au spus că turmele de vite infectate din aceste state au primit vite din Texas.

Reuters a vorbit cu mai mulţi crescători de vite din cele cinci state care au spus că au început să îşi intensifice măsurile de curăţenie şi siguranţă, iar trei dintre crescători au spus că au mers chiar mai departe decât recomandările guvernamentale.

„Puteţi să vă gândiţi la ferma noastră ca la o comunitate închisă pentru vaci. Numai persoanele esenţiale pot trece de poartă”, spune Karen Jordan, care creşte aproximativ 200 de vaci de lapte la Siler City, Carolina de Nord.

Chiar şi înainte de descoperirea focarului de gripă aviară, Karen Jordan a limitat accesul vizitatorilor care, în mod accidental, ar putea transmite virusul prin găinaţul de pe cizmele sau vehiculele lor. În plus, Karen Jordan a tăiat aproximativ 40 de arbori pentru a evita atragerea păsărilor sălbatice în sezonul migraţiei de primăvară.

Primul caz confirmat de gripă aviară la o turmă de vite datează din 25 martie, pentru ca la 1 aprilie să apară cel de-al doilea caz confirmat de transmisie umană din ultimii ani. Toate aceste cazuri au dat naştere la îngrijorări în SUA cu privire la răspândirea virusului de la animale în rândul oamenilor. Gripa aviară a decimat efectivele de păsări din întreaga lume începând din 2022 şi a infectat şi diferite mamifere, de la foci şi până la vulpi.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA spune că riscul pentru oameni rămâne unul scăzut dar cu toate acestea a cerut statelor americane să pună la punct planuri vizând testarea şi tratarea posibililor muncitori din ferme infectaţi.

În timp ce pentru păsări virusul gripei aviare este unul mortal, vacile par să îşi revină. Focarele din rândul efectivelor de bovine afectează în primul rând vacile cu lapte, susţine USDA, reducând producţia de lapte şi obligând fermierii să izoleze animalele bolnave şi să evite ca laptele lor să ajungă în oferta de alimente.

Producţia de lapte a SUA a urcat până la aproape 60 de miliarde de dolari în 2022. Acum crescătorii de vite se tem de o diminuare a cererii pentru lapte şi brânză, după ce USDA a descoperit virusul gripei aviare în eşantioanele de lapte nepasteurizat, deşi oficialii subliniază că laptele pasteurizat este sigur.

Cotaţiile futures la lapte au scăzut pe măsură ce s-au înmulţit cazurile de infecţie. Cotaţiile la carnea de vită au scăzut şi ele pe fondul temerilor referitoare la diminuarea cererii, chiar dacă până acum nu există cazuri confirmate de prezenţă a virusului gripei aviare în rândul vitelor crescute pentru carne.

Citește și: Premieră mondială în industria laptelui: o companie din Australia vinde lapte obținut de la vaci ale căror emisii de metan au fost reduse cu 25%, datorită hrănirii cu alge marine

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *