Alge care combat seceta, ambalaje biocompatibile și sisteme care recunosc toxicitatea alimentelor, un conservant alimentar obținut din rădăcină de lemn dulce, alternative la cafeină – sunt doar o parte dintre startupurile italiene intrate recent într-un proiect important de finanțate mixtă, venture și bancară, gestionte de Eatable Adventure în cadrul Foodseeds, un accelerator de startup din domeniul agrifood, scrie cotidianul italian de business Il Sole 24 Ore.
Criteriul de selecție a proiectelor a vizat nu atât un domeniu științific la care să facă referire inovația, ci o abordare care pleacă de la problemele reale ale sectorului agritech. Și care, totodată, propune soluții ușor de implementat într-un termen rezonabil. Cu alte cuvinte, soluții concrete, nu cercetare teoretică.
Programul de finanțare dispune de un total de 15 milioane de euro pentru următorii trei ani, iar fiecare startup primește inițial câte 170.000 euro, iar în selecția inițială au putut participa inclusiv companii din străinătate. Suma totală de care poate beneficia un startup este de 500.000 de euro, în funcție de evoluția proiectului și implementarea ideii. Mai jos, cele mai importante dintre startupurile selectate pe criteriul potențialului ideii pe care sunt bazate.
Vortex transformă deșeurile agroalimentare
Vortex este o companie biotech care transformă subprodusele agroalimentare în ingrediente cu valoare adăugată. Modelul lor circular încearcă utilizarea tonelor de deșeuri generate de industriile alimentare, care de obicei sunt destinate eliminării sau utilizării ca biomasă.
Grație unei tehnologii care stabilizează și standardizează subprodusele – prevenind astfel deteriorarea lor datorată conținutului ridicat de umiditate – Vortex poate trata atât deșeurile din industria agroalimentară moi, precum merele, cât și pe cele uscate, cum ar fi alunele. Din acest proces se obțin făinuri, paste și extracte, aplicabile în diverse domenii ale industriei alimentare, pet food și cosmetică.
Nous, o alternativă sănătoasă la cafeină
Nous Energy s-a născut cu scopul de a dezvolta o nouă generație de ingrediente în domeniul nutriției. Primul produs al firmei este o alternativă la cafeină care îmbunătățește performanțele cognitive și fizice, sporind memoria, concentrarea și reflexele, fără efectele secundare tipice cafeinei, cum ar fi creșterea bruscă a presiunii arteriale sau tahicardia, și favorizând sănătatea gastro-intestinală.
Potrivit creatorilor, acest ingredient reduce cu 60% risipa de apă și cu 65% emisiile de CO2 la producția completă, comparativ cu extracția cafeinei din boabele de cafea verde.
Aflabox: AI pentru siguranța alimentară
Aflabox a creat un sistem capabil să detecteze în timp real, în cereale, nuci și semințe oleaginoase, prezența aflatoxinei, o micotoxină produsă de două specii de Aspergillus, o ciupercă întâlnită mai ales în zonele cu climă caldă și umedă. Folosind senzori UV și o tehnologie dezvoltată cu ajutorul inteligenței artificiale, Aflabox oferă o detecție rapidă, precisă și economică a acestor toxine, care pot provoca grave probleme de sănătate consumatorilor.
Asteasier – noua frontieră a Astaxantinei
Asteasier, un spin-off al Universității din Verona, se specializează în producția de ingrediente de înaltă calitate pentru nutriția umană și animală. Tehnologia a permis dezvoltarea unor tulpini noi de microalge capabile să producă astaxantină naturală (Ax) – un carotenoid cu proprietăți puternic antioxidante și beneficii pentru sănătatea cardiovasculară, cerebrală și oculară.
Asteasier reduce costurile cu până la 80% față de metodele tradiționale, făcând astaxantina naturală mult mai accesibilă economic. Pe lângă astaxantină, microalgele folosite de start-up pot produce și pigmenți albaștri, proteine și omega-3, toate astea făcând din companie un punct de referință în nutriția umană și în domeniul acvaculturii.
Mama Science – ambalaje alimentare sustenabile
Într-o eră în care reducerea plasticului este o prioritate globală, Mama Science din Bologna s-a specializat în dezvoltarea de materiale biomimetice 100% bio-bazate, care imită proprietățile plasticului fără a cauza aceleași efecte dăunătoare asupra mediului – o alternativă sustenabilă și eficientă la ambalajele plastice tradiționale. Produsele lor inovative, obținute din materii prime vegetale, măresc durata de viață a alimentelor, cum ar fi legumele, carnea și lactatele.
BeadRoots: hidrogeluri biodegradabile împotriva secetei
Pentru a combate seceta și a îmbunătăți productivitatea agricolă, compania BeadRoots din Lecce a dezvoltat hidrogeluri din polimeri superabsorbanti naturali, derivați din alge. Aplicate în momentul plantării, acestea absorb cantități mari de apă și o eliberează treptat către rădăcini atunci când este necesar, reducând evaporarea de la suprafață și optimizând utilizarea resurselor de apă.
Această soluție 100% biodegradabilă nu doar că reține apa, ci hrănește plantele și îmbunătățește calitatea solului prin creșterea bacteriilor benefice, care au efecte pozitive și asupra productivității. În prezent, BeadRoots testează hidrogelurile pe culturi de legume, viță de vie și leguminoase, cu scopul de a extinde aplicarea la toate culturile ce necesită cantități mari de apă, în special în zonele expuse riscului de secetă.
Alkelux – aditivi naturali împotriva risipei alimentare
Pentru a combate risipa alimentară, Alkelux propune utilizarea aditivilor antimicrobieni naturali obținuți din deșeuri de lemn-dulce. Aceștia sunt integrați în materialele de ambalare pentru a prelungi durata de conservare a alimentelor, așa cum a fost demonstrat în testele efectuate pe căpșuni și alte produse.
Complet lipsit de metale, solubil în apă și cu un impact redus asupra mediului, aditivul nu necesită modificări ale echipamentelor de producție existente. Acest lucru permite companiilor din sectorul ambalajelor să adopte această tehnologie fără a face investiții structurale costisitoare.