De la frizerie la fermă de măgăruși / Povestea unui sibian care vrea să lase moștenire un stil de viață: „Vrem să creăm prima rasă de măgar românesc, inexistentă momentan în România”

Sursă foto: Arhivă personală/Liviu Toader via „Turnul Sfatului” Sursă foto: Arhivă personală/Liviu Toader via „Turnul Sfatului”

Marin Liviu Toader, un tânăr sibian de 31 de ani, a transformat o pasiune din copilărie într-o afacere unică și ambițioasă. De profesie frizer, Liviu a decis acum doi ani să deschidă o fermă de măgari la Nocrich, pe care a numit-o „Asinii Transilvaniei”. Astăzi, ferma numără aproximativ 80 de animale, iar principala sursă de venit o reprezintă laptele de măgăriță, un produs tot mai căutat, scrie publicația Turnul Sfatului.

„Când am fost copil am primit un măgar cadou de la un prieten, „Marcel Ciobanul”. Lucram cu el pentru gospodărie, eram o familie modestă. În urmă cu doi ani am adus primii doi măgăruși de la asociația Life Goes On. De atunci, am început să-mi continui visul din copilărie. Am investit continuu, vreau ca această afacere să fie pentru mine un stil de viață pe care să-l las moștenire chiar și nepoților”, a povestit Liviu pentru Turnul Sfatului.

Sursă foto: Arhivă personală/Liviu Toader via „Turnul Sfatului”
Sursă foto: Arhivă personală/Liviu Toader via „Turnul Sfatului”

De la dificultăți la succes

Primele luni nu au fost deloc ușoare. Liviu era prins între afacerea sa de frizerie, ferma în creștere și timpul petrecut cu familia, care părea tot mai limitat. Totuși, perseverența l-a ajutat să depășească obstacolele.

„În primă fază pot spune că a fost puțin dezamăgitor, eram foarte ocupat și aveam foarte puțin timp de petrecut cu familia. Am fost perseverent și am trecut peste aceste momente, iar în prezent familia lucrează cu mine și îmi este mult mai ușor”.

În prezent, ferma are 60 de măgărițe adulte, șase catâri și mai mulți masculi și pui. Liviu a adunat animalele din toată țara și colaborează cu crescători care dețin măgari de rasă mare din Spania.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Sursă foto: Arhivă personală/Liviu Toader via „Turnul Sfatului”
Sursă foto: Arhivă personală/Liviu Toader via „Turnul Sfatului”

Laptele de măgăriță – „un elixir tot mai apreciat”

Curiozitatea și interesul oamenilor pentru ferma sa au crescut treptat. Vizitatorii au început să aprecieze potențialul acesteia, iar laptele de măgăriță, cunoscut pentru proprietățile sale benefice pentru sănătate, a devenit produsul vedetă.

„Oamenii au găsit potențial în fermă și au început să ne viziteze. Am observat interesul oamenilor în a ne vizita și în a cumpăra laptele de măgăriță, un adevărat elixir și sursă de sănătate”, a spus Liviu.

Momentan, ferma nu este complet pregătită pentru a primi turiști, însă Liviu lucrează la dezvoltarea infrastructurii. „Încă lucrăm la infrastructură, am depus acte pentru autorizații de construit și așteptăm soluționarea lor. Pot promite că va fi un loc de relaxare cu familia într-un mediu frumos și sănătos”.

Sursă foto: Arhivă personală/Liviu Toader via „Turnul Sfatului”
Sursă foto: Arhivă personală/Liviu Toader via „Turnul Sfatului”

„Vrem să ajungem la 500 de măgăruși, cu sistem integrat de creștere”

Viitorul fermei „Asinii Transilvaniei” este unul promițător. Liviu își dorește să transforme locul într-un punct de referință pentru agroturism și să dezvolte mai multe produse din lapte de măgăriță.

„În unu – trei ani vrem să ajungem la 500 de măgăruși, cu sistem integrat de creștere, desfacere amplă a laptelui, produse noi, să creăm sistemul de agroturism astfel încât să primim vizitatori, dar și să creăm prima rasă de măgar românesc, inexistentă momentan în România”, a concluzionat Liviu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *