La 1 ianuarie a intrat oficial în vigoare obligația de a indica pe etichetă sau pe ambalaj originea fructelor uscate decojite și deshidratate, cum ar fi migdalele, alunele, fisticul, nucile, arahidele. De asemenea, măsura vizează prunele uscate, caisele, stafidele, smochinele, curmalele, dar și ciupercile necultivate, caperele și șofranul. Se speră ca ea să aducă o mai mare transparență într-un sector din ce în ce mai important pentru consumul alimentar pe continent, scrie publicația italiaatavola.net
În Italia, măsura a fost salutată atât de Ministerul Agriculturii, cât și de Coldiretti, cea mai mare organizație a producătorilor agricoli. „O noutate importantă, pentru a asigura cetățenilor o mai mare claritate și calitate în produsele pe care le aleg zilnic. Obligația de indicare a originii va ajuta la distingerea clară a locului de origine a produsului de cel de ambalare. Un rezultat important pentru cetățeni și pentru actorii din domeniu care cred în excelență și calitate”, a comentat Ministerul Agriculturii.
Este vorba de o categorie de produse care, în 2023, a înregistrat un consum de 115 milioane de kilograme, în valoare de 1,1 miliarde de euro la nivelul întregului teritoriu italian. Măsura completează o reglementare deja existentă pentru fructele uscate în coajă și se încadrează într-un context de creștere puternică a consumului acestor categorii de produse. Cerea este alimentată atât de sezonul de iarnă, cât și de creșterea tendințelor spre un stil de viață sănătos, nu doar în Italia, ci la nivel internațional.