Nouă obligativitate la nivelul UE: Producătorii trebuie să indice pe ambalaj originea mai multor alimente. Pe listă sunt fructele uscate și oleaginoase, ciupercile necultivate, șofranul, caperele, fructele și legumele proaspete ambalate

nou regulament UE fructe uscate origine fructe oleaginoase origine fructe si legume ambalate ciuperci necultivate sofran capere Sursa foto: Pexels

La 1 ianuarie a intrat oficial în vigoare obligația de a indica pe etichetă sau pe ambalaj originea fructelor uscate decojite și deshidratate, cum ar fi migdalele, alunele, fisticul, nucile, arahidele. De asemenea, măsura vizează prunele uscate, caisele, stafidele, smochinele, curmalele, dar și ciupercile necultivate, caperele și șofranul. Se speră ca ea să aducă o mai mare transparență într-un sector din ce în ce mai important pentru consumul alimentar pe continent, scrie publicația italiaatavola.net

În Italia, măsura a fost salutată atât de Ministerul Agriculturii, cât și de Coldiretti, cea mai mare organizație a producătorilor agricoli. „O noutate importantă, pentru a asigura cetățenilor o mai mare claritate și calitate în produsele pe care le aleg zilnic. Obligația de indicare a originii va ajuta la distingerea clară a locului de origine a produsului de cel de ambalare. Un rezultat important pentru cetățeni și pentru actorii din domeniu care cred în excelență și calitate”, a comentat Ministerul Agriculturii.

Este vorba de o categorie de produse care, în 2023, a înregistrat un consum de 115 milioane de kilograme, în valoare de 1,1 miliarde de euro la nivelul întregului teritoriu italian. Măsura completează o reglementare deja existentă pentru fructele uscate în coajă și se încadrează într-un context de creștere puternică a consumului acestor categorii de produse. Cerea este alimentată atât de sezonul de iarnă, cât și de creșterea tendințelor spre un stil de viață sănătos, nu doar în Italia, ci la nivel internațional.

Ce prevede noul regulament

Noua reglementare stabilește că originea fructelor uscate decojite sau deshidratate trebuie să fie indicată clar pe ambalaj sau pe etichetă, cu o vizibilitate mai mare decât cea a locului de ambalare. Această obligație se extinde și la produsele din gama a IV-a, inclusiv ciupercile necultivate, șofranul și caperele, consolidând dreptul consumatorului de a cunoaște proveniența alimentelor. Așa zisa gama a IV-a cuprinde fructele și legumele proaspete ambalate, gata de consum.

Nu este încă supusă acestor obligații originea fructelor uscate utilizate în produsele procesate, precum cremele și dulciurile, transparența legat de origine fiind la latitudinea producătorilor.

Unul dintre principalele obiective ale acestei reglementări este combaterea ambiguități legate de produsele importate și locul lor de proveniență. Ea este considerată un pas decisiv către o mai mare transparență alimentară, oferind informații care pot da consumatorului posibilitatea să aleagă produsele inclusiv în funcție de originea de proveniență.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *