De ce un pahar mare de ayran poate fi un mic dejun ideal de sâmbătă, dacă vrem să începem să revenim la greutatea de dinainte de sărbători

ayran bautura fermentata mic dejun usor foto: freepik.com

Am observat, unii dintre noi, că în sectorul de lactate și brânzeturi de câțiva ani a apărut un produs numit ayran. Dar mult mai puțini știu care e exact diferența față de iaurt sau lapte bătut sau kefir. Este o băutură extrem de veche de origine din Peinsula Anatolică și a câștigat mult teren în țările occidentale în ultima vreme pe valul redescoperiii băuturilor fermentate.

Ayran se prepară de milenii și este o băutură din lapte fermentat, apă și sare. Răcoritoare dar și cu proprietăți nutritive certe, cu un gust foarte distinctiv și, în același timp, foarte „contemporană”. Se consumă foarte mult și în Turcia dar și în arealul geografic din Kaukaz, la toate mesele principale, inclusiv micul dejun.

Tot mai mulți nutriționiști încep să-l recomande pentru calitățile sale speciale, care fac din această băutură un mic dejun ideal când ne-am pus în cap să scăpăm de kilogramele în plus de la sărbători. Nu este o simplă băutură din iaurt, ci este un adevărat panaceu pentru sănătate, scrie portalul turcesc orontegrocery.com, oferind și o serie de motivații pentru care este o bună alegere la masa de dimineață.

Nu este altceva decât un amestec de iaurt, apă și un strop de sare. Sarea era adăugată pentru a compensa pierderile de săruri prin transpirație în perioadele de vară. Dar și pentru a conserva pur și simplu produsul. Are un profil aromatic acru și acidulat, și uneori poate fi adiționat cu arome naturale.

Fiind amestecat cu apă, este mai puțin dens decât iaurtul sau laptele bătut. Se spune că din ayran a luat naștere și kefirul, cu care își împarte aceeași zonă geografică de origine.

Bogat în proteine

Ayranul este o sursă naturală de probiotice, care ajută la îmbunătățirea digestiei, întărirea sistemului imunitar și creșterea absorbției nutrienților. Prin includerea Ayranului în dietă, poți susține o floră intestinală sănătoasă și îți poți îmbunătăți starea generală de bine. Iar o floră care funcționează este primul pas atunci când vrem să scăpăm de câteva kilograme în plus.

Hidratează și restabilește echilibrul electrolitic

Cu un conținut ridicat de apă, Ayranul este o alegere excelentă pentru a te menține hidratat. În plus, sarea din Ayran ajută la refacerea electroliților pierduți prin transpirație, fiind o băutură perfectă după antrenamente. Fie că mergi la sală sau petreci o zi sub soare, Ayranul te poate ajuta să te simți reîmprospătat și hidratat.

Bogat în nutrienți

Ayranul nu este doar delicios și ajută flora, ci este și plin de nutrienți esențiali. Este o sursă bună de calciu, proteine și vitamine precum B12. Acești nutrienți sunt vitali pentru menținerea unor oase puternice, susținerea creșterii musculare și promovarea sănătății generale.

Sănătatea Digestivă

Combinația de iaurt și apă din Ayran ajută la calmarea sistemului digestiv și la ameliorarea problemelor digestive comune. Poate oferi alinare de la balonare, indigestie și arsuri la stomac. Incluzând Ayranul în dietă, poți contribui la un sistem digestiv sănătos și îți poți îmbunătăți confortul general.

Cum poți prepara în doar 1 minut micul dejun cu ayran cu arome naturale

Nu există o rețetă unică, există versiuni și variante: cu lapte de capră, cu lapte de oaie sau, mai nou, cu lapte de vacă.

De regulă, cantitatea de apă folosită este de circa jumătate din cea de iaurt folosit, iar sarea e la latitudinea fiecăruia. Cum iarna transpirăm mult, e suficient să fie doar sugerată.

Caracteristica sa importantă este că trebuie amestecate toate trei ingredientele într-un blender până băutura înglobează aer și face bule.

Se poate și aromatiza puțin, cel mai simplu cu frunze de mentă, coajă de lămâie sau ghimbir proaspăt. Dacă foarmea e mare, i se poate asocia și o felie de pâine prăjită sau o clătită.

Tocmai pentru calitățile și versatilitatea sa, ayranul a luat multe forme, de la o zonă la alta.

 Variantele Ayranului în Orientul Mijlociu și nu numai

Practic, se consumă din Balcani, Turcia, Bulgaria și Albani in primis, până în India. În Extremul Orientul, aceeași bază de iaurt fermentat evoluează în Lassi, care rămâne sărat în varianta Namkeen sau dulce prin adăugarea de zahăr, apă de trandafiri, condimente și uneori fructe.

Este foarte similar și Doogh-ul, o specialitate iraniană care poate fi foarte efervescentă datorită adăugării de dioxid de carbon, mai puțin densă și uneori aromatizată cu mentă. Dincolo de variațiile de denumire între diferitele țări, ayranul își schimbă ușor și gustul: în Siria este destul de amar, iar în Bulgaria i se adaugă foarte puțină sare. Printre cei care îl preferă efervescent se numără și Armenia și Afganistanul.

Puțină istorie a laptelui fermentat

Se crede că popoarele nomade din Eurasia au fost primele care au învățat să prelucreze laptele. Chiar înainte de brânză — a cărei maturare necesită spații și timp îndelungat — au putut fi obținute iaurtul și băuturile similare ayranului, un derivat al acestuia.

Se consideră că sarea, adăugată în acest caz în băutură, îi prelungea conservarea. Obiceiul de a transporta laptele în burdufuri de piele, obținute și din stomac de animale, și deci în contact cu enzime și microorganisme care stimulau fermentarea naturală, a facilitat „invenția”. De acolo și până la repertoriul de lactate, de mâncat și de băut, care caracterizează încă gastronomia din Orientul Mijlociu și Asia Centrală, nu a mai fost decât un pas.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *