Principalul motiv pentru care pacienții își administrau suplimente alimentare și ceaiuri a fost: ”nevoia de vitamine”, spuneau ei. Produsele mai erau folosite împotriva căderii părului și pentru creșterea unghiilor, pentru dezvoltarea musculaturii, „detoxifiere hepatică”, stres și combaterea simptomelor menopauzei.
În ceea ce privește ceaiurile, majoritatea le consumau pentru că „le plac infuziile” (53%), dar și pentru reducerea colesterolului, împotriva durerilor articulare, „curățarea ficatului”, pentru digestie și pentru a potența pierderea în greutate.
Cele mai frecvente produse de acest tip menționate au fost: ceai verde, curcuma-piper negru, creatină, ashwagandha, aloe vera, coada calului, drojdie de orez roșu, valeriană, cuișoare, castan sălbatic, gel de cofeină, cimicifuga racemosa și mac.
Dintre acestea, un număr semnificativ sunt clasificate drept cauze bine cunoscute (nivel A: cimicifuga, ceai verde) sau foarte probabile (nivel B: aloe vera, curcuma-piper negru, mac) de toxicitate hepatică. Altele, cum ar fi ashwagandha, valeriană, gel de cofeină, drojdie de orez roșu, coada calului și cuișoare, au fost clasificate ca fiind cauze probabile (nivel C) de hepatotoxicitate.
Analizând aceste date, concluzia autorilor este că „ un consum de ceaiuri și suplimente este ceva foarte comun în rândul pacienților cu afecțiuni hepatice și o proporție semnificativă dintre acestea s-au dovedit a fi hepatotoxice”.
Cu toate acestea, majoritatea pacienților nu cunosc compoziția și posibila toxicitate a acestor produse și „de aceea este indispensabil să se promoveze educația sanitară în rândul pacienților, în special dacă suferă de boli ale ficatului”, au recomandat cercetătorii.
Detalii studiu
Au fost intervievați 84 de bărbați (56%) și 66 de femei (44%), pacienți ai Spitalului Clinic din Barcelona. Cele mai frecvente afecțiuni hepatice pe care le dețineau erau cele datorate Virusului Hepatic B (37%), Virusului Hepatic C (36%) și ficatului gras (7%).
Dintre cei 150 de pacienți, 118 (79%) luau medicamentele prescrise de medic și doar 12 (8%) au recunoscut că luau ceaiuri și suplimente înainte de interviu. După un interviu detaliat, realizat de o asistentă medicală, 52 de pacienți (35%) au afirmat că luau suplimente alimentare, 68 (45%) că ar consumau produse pe bază de plante și ceaiuri și 28 (19%) au recunoscut că le consumau pe ambele.
Majoritatea (77%) luau produsele de acest tip zilnic zilnic și o proporție mare (62%) nu cunoșteau compoziția acestora.
Cele mai des folosite, în general, sunt suplimentele pe bază de ceai verde, care sunt ”recomandate” din gură în gură, în curele de slăbire, pentru detoxifiere în general sau pentru detoxifierea ficatului. În cantități incorecte sau în format foarte concentrat, din păcate sunt și cele mai toxice și produc exact efectul advers, îmbolnăvind ficatul.