VIDEO | De ce România distruge zerul, pentru ca apoi să importe proteină lactică? / Dorin Cojocaru: „Țara noastră pierde în jur de 400 milioane de euro pe această proteină lactică”

dorin cojocaru, președinte APRIL Colaj foto

În România, zerul se distruge, pentru că nu există nicio fabrică de prelucrare și ulterior, tot România importă proteină lactică, pe care o folosește în industria alimentară, în mai toate produsele.

Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui, pledează, de peste 12 ani, fără succes, pentru necesitatea înființării unei fabrici (sau mai multe) de zer, în România.

„Vă recomand când cumpărați un produs alimentar, n-am spus de care, să citiți foarte atent eticheta și la multe dintre ele veți găsi scris acolo că conține proteina lactică”, spune președintele APRIL. Acesta atrage atenția că toate alimentele, toate batoanele proteice pe care le consumă Generația Z, laptele praf, unele medicamente, toate conțin proteină actică.

Conform calculelor lui Dorin Cojocaru, România pierde 300-400 milioane de euro pe an pe această proteină lactică. Anomalia situației vine și din faptul că, în momentul de față, zerul este considerat deșeu si trebuie distrus. Ori, conform normelor europene, acesta nu mai poate fi dat nici măcar animalelor, în hrană.

Așa că România plătește o dată bani pentru distrugerea zerului și mai plătește încă o dată, pentru a importa apoi, proteina lactică.

„Dacă la o fabrică de lapte, în loc să plătești zeci de tone de zer ca să-l distrugi, pentru că porci nu prea mai sunt și condițiile sanitar-veterinare nu te mai lasă să administrezi zer lichid nici la poartă, la gospodăria populației. După aceea, Ministerul Mediului, prin directivele europene și regulamente europene spune că zerul este nociv, este un deșeu și atunci tu ești obligat să-l distrugi.

Și acum paradoxul: celelalte țări folosesc această proteină lactică în tehnologii de industrie alimentară. Și aici vorbim de mezeluri, lactate, panificație, dulciuri, iar noi, românii, care am descoperit apa caldă și suntem daci liberi, plătim să o distrugem. Deci noi plătim să distrugem o proteină pe care după aia o cumpărăm deshidratată, din import. Wow, ce tari suntem!”, a spus Dorin Cojocaru la podcastul „Agricultura în schimbare”, o producție G4Food.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *