De ce ne pierdem pofta de mâncare vara?/Știința arată că aportul de alimente joacă un rol fundamental în termoreglare

alimentatie, termoreglare, digestie foto: abc.es/@Alberto Diaz

”De ce ne pierdem pofta de mâncare vara?” întreabă publicația spaniolă ABC. Răspunsul nu poate fi oferit decât de știință. O explicație a fost oferită încă din anul 1948.

Mai multe studii indică faptul că aportul de alimente joacă un rol fundamental în termoreglare.

Odată cu venirea verii și creșterea temperaturilor, este comun ca multe persoane să experimenteze o scădere a apetitului. Această reducere a senzației de foame, deși poate părea inofensivă, poate duce la un aport insuficient de nutrienți esențiali, ceea ce este deosebit de îngrijorător în cazul copiilor și al vârstnicilor. Dar ce anume cauzează această pierdere a apetitului în perioadele calde?

Relația dintre căldură și alimentație trebuie analizată din perspectiva faptului că alimentația este principala sursă de energie pentru corpul uman. În acest sens, mai multe studii indică faptul că una dintre principalele provocări fiziologice ale ființei umane este termoreglarea, adică menținerea unei temperaturi corporale adecvate, iar aportul de alimente joacă un rol fundamental în acest proces, deoarece generăm căldură în timpul digestiei.

Ce este ipoteza termostatică?

Conform „ipotezei termostatice” a alimentației, factorul cheie în reglarea apetitului nu este doar conținutul energetic al alimentelor, ci și căldura eliberată în timpul asimilării acestora. Această teorie sugerează că, în climatele reci, corpul trebuie să compenseze pierderea de căldură prin creșterea aportului de alimente, datorită efectului termic al acestora. În schimb, în mediile calde, unde pierderea de căldură nu este o problemă, cererea de alimente a corpului scade.

J.R. Brobeck, în studiul său „Ingestia de alimente ca mecanism de reglare a temperaturii”, publicat în revista de Biologie și Medicină a Universității Yale în 1948, susținea că, la temperaturi ridicate, corpul trebuie să reducă aportul de alimente pentru a evita un exces de căldură internă pe care nu o poate disipa. Prin urmare, în mediile calde, apetitul tinde să scadă ca o reacție naturală a corpului pentru a evita supraîncălzirea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: abc.es/@Alberto Diaz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *