Slab caloric, dar bogat în nutrienți: de ce ar trebui să mănânci mai des zucchini / Conține potasiu, vitamina C și acid folic

Beneficiile consumului de zucchini Colaj foto: G4Food

Zucchini (dovlecel) este un fruct cu gust neutru (da, fruct!) care este orice, numai plictisitor nu. Cu o aromă subtil dulceagă, el poate fi adăugat cu succes în meniul celor care sunt reticenți în a consuma legume verzi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Bogat în nutrienți precum vitamina C, acid folic, mangan și magneziu, zucchini ar trebui să fie pe lista ta de cumpărături. În plus, este versatil și ușor de gătit – fie că îl spiralizezi în paste, îl gătești la air fryer precum „cartofii prăjiți” sau chipsurile crocante, îl razi crud în salate sau smoothie-uri, sau îl adaugi în brioșe sau checuri rapide.

Informații nutriționale pentru zucchini

Un zucchini mediu conține:

  • 33 de calorii
  • 2 grame de proteine
  • 1 gram de grăsime
  • 6 grame de carbohidrați
  • 2 grame de fibre
  • 512 miligrame de potasiu (11% din valoarea zilnică recomandată – VZR)
  • 0,3 miligrame de mangan (13% VZR)
  • 35 miligrame de vitamina C (39% VZR)
  • 0,3 miligrame de vitamina B6 (18% VZR)
  • 47 micrograme de acid folic (12% VZR)

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de zucchini

Zucchini conține potasiu, vitamina C și acid folic, dar și alți nutrienți importanți.

Potasiul este un electrolit prezent în fiecare celulă a corpului. Joacă un rol-cheie în reglarea tensiunii arteriale și în menținerea echilibrului de fluide celulare (adică hidratarea). Studiile arată, potrivit today.com, că un aport adecvat de potasiu poate reduce tensiunea arterială, un indicator major al sănătății inimii. Majoritatea oamenilor nu consumă suficient potasiu, așa că mai mult zucchini poate însemna o inimă mai sănătoasă.

Vitamina C este un antioxidant puternic, cunoscut pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare. Această vitamină esențială sprijină sistemul imunitar, este necesară pentru producția de colagen și metabolismul proteinelor. De asemenea, cercetările sugerează că vitamina C din zucchini reduce inflamațiile din organism și poate chiar contribui la moartea celulelor canceroase.

Zucchini conține și doi antioxidanți: luteină și zeaxantină, cunoscuți pentru rolul lor în protejarea sănătății ochilor. Potrivit cercetărilor, aceștia sunt singurii carotenoizi care se acumulează în retină și încetinesc progresia degenerescenței maculare legate de vârstă — principala cauză a pierderii vederii la adulții în vârstă.

În final, zucchini este o sursă bună de acid folic, o vitamină B esențială. Este crucial pentru femeile însărcinate sau care încearcă să conceapă, deoarece ajută la prevenirea defectelor de tub neural la bebeluș. În plus, vitamina B6 din zucchini poate reduce greața din timpul sarcinii, deci ar trebui să fie pe lista de cumpărături a fiecărei femei însărcinate.

Există dezavantaje în consumul de zucchini?

Zucchini nu este doar delicios, ci și complet sigur și sănătos de consumat. Persoanele cu boli renale severe ar putea avea nevoie să-și limiteze aportul de potasiu și, implicit, de zucchini. În afara acestui caz, nu există motive să eviți acest aliment.

Curiozități despre zucchini

Pe lângă beneficiile sale pentru sănătate, iată câteva motive în plus pentru a include zucchini în meniul tău săptămânal:

  • Zucchini este hidratant – Corpul este compus în proporție de aproximativ 60% din apă, iar aportul adecvat de lichide este vital pentru sănătate. Pe lângă consumul de apă, și alimentele bogate în apă contribuie la hidratare.
    Academia de Nutriție și Dietetică din SUA recomandă ca 20% din aportul zilnic de lichide să vină din alimente, iar zucchini este alcătuit din 95% apă. Gătitul elimină o parte din apă, deci consumă-l crud pentru un plus de hidratare. Adaugă felii subțiri de zucchini în salată sau în smoothie pentru un aport de lichide în plus.
  • Poți mânca florile de zucchini – Dacă ai încercat vreodată „flori de dovlecel”, ai mâncat de fapt floarea de zucchini. Floarea galben-portocalie este modul prin care planta se polenizează și are un gust delicat, excelent pentru prăjit sau sotat. Le poți găsi în piețele locale sau în unele magazine alimentare, ori le poți culege direct din grădina ta.
  • Conferă textură și aromă produselor de patiserie – Având un conținut mare de apă, nu e de mirare că zucchini oferă un plus de umiditate deserturilor. Deși nu poate înlocui complet grăsimile precum untul sau uleiul, zucchini conferă o textură moale și o aromă blândă produselor de patiserie. Este și o metodă bună de a adăuga un strop de nutrienți în deserturi sau gustări de mic dejun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *