Astăzi se consumă mai mult sau mai puțin oriunde în Europa, și suntem tentați să credem că există dintotdeauna. Însă nu e așa. Pâinea simbol a gastronomiei franceze are doar un secol de istorie în spate.
Apariția ei se datorează unei intrării în vigoare, în jurul anului 1920, a unei legi prin care era interzis brutarilor să înceapă să lucreze înainte de ora 4 dimineața. Era o lege în contratendință cu direcția maximei liberalizări de astăzi a comerțului, prin care se încerca împiedicarea unui soi de concurență neloială, furând startul în zorii zilei.
Fapt e ca neputând începe înainte de această oră, brutarii nu mai puteau produce clasicele pâini mari rotunde de odinioară – aveau timpi de dospire și de coacere mult mai lungi. Motiv pentru care au inventat acest format, lungind aceeași cantitate de aluat. O pâine rotundă are nevoie de aproape 1h în cuptor, pe când baghetele sunt gata în circa un sfert de oră.