Curiozități agrifood – 23 decembrie: Cum s-a născut celebra baghetă, pâinea cea mai populară în Franța

G4FOOD Curiozități agrifood colaj foto g4food.ro

Astăzi se consumă mai mult sau mai puțin oriunde în Europa, și suntem tentați să credem că există dintotdeauna. Însă nu e așa. Pâinea simbol a gastronomiei  franceze are doar un secol de istorie în spate.

Apariția ei se datorează unei intrării în vigoare, în jurul anului 1920, a unei legi prin care era interzis brutarilor să înceapă să lucreze înainte de ora 4 dimineața. Era o lege în contratendință cu direcția maximei liberalizări de astăzi a comerțului, prin care se încerca împiedicarea unui soi de concurență neloială, furând startul în zorii zilei.

Fapt e ca neputând începe înainte de această oră, brutarii nu mai puteau produce clasicele pâini mari rotunde de odinioară – aveau timpi de  dospire și de coacere mult mai lungi.  Motiv pentru care au inventat acest format, lungind aceeași cantitate de aluat. O pâine rotundă are nevoie de aproape 1h în cuptor, pe când baghetele sunt gata în circa un sfert de oră.

Vezi detalii

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *