Curiozități agri-food 29 ianuarie: Căpșunile au mai multe semințe decât orice alt fruct

Căpșunile sunt fructele cu cele mai multe semințe Foto: Colaj G4Food

Căpșunile sunt unice în sensul că sunt fructele cu cele mai multe semințe, până la  200 de semințe mici pe fiecare fruct. Totuși, numărul exact poate varia ușor de la o căpșună la alta.

Spre deosebire de majoritatea fructelor, care își au semințele în interior (cum ar fi merele, piersicile sau cireșele), căpșunile sunt unice și pentru că au semințele pe suprafața exterioară. Acest aspect face căpșunile destul de speciale și diferite în lumea botanicii.

Căpșuna nu este, de fapt, un fruct adevărat

Din punct de vedere botanic, căpșuna este un fruct agregat și nu un fruct adevărat. Cele pe care le numim „semințe” de pe suprafața căpșunii sunt, de fapt, achene, fiecare dintre ele fiind un fruct separat care conține o sămânță mică în interior. Pulpa căpșunii, partea roșie și dulce pe care o mâncăm, este de fapt un receptacul floral mărit.

Achenele (semințele mici) de pe suprafața căpșunii sunt cheia pentru reproducerea plantei. Dacă o căpșună ajunge pe sol și condițiile sunt favorabile, semințele pot încolți și produce noi plante de căpșuni.

Culorile vibrante ale căpșunilor, împreună cu semințele vizibile, atrag insectele polenizatoare. După ce fructul este format, semințele sunt transportate de animale sau oameni, ceea ce ajută la răspândirea plantei.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Cultivarea căpșunilor

totuși, acele multe semințe ale căpșunilor nu sunt singurul mod de reproducere. De fapt, căpșunile se reproduc cel mai frecvent prin stoloni (tulpini care se întind și formează rădăcini noi), ceea ce le permite să se răspândească rapid.

Fie că este vorba despre aroma lor dulce-acrișoară, textura plăcută sau faptul că sunt o sursă excelentă de vitamine (în special vitamina C), căpșunile sunt printre cele mai populare fructe din lume.

Căpșunile au fost cultivate pentru prima dată în Franța în secolul al XVIII-lea, prin încrucișarea speciilor americane și europene. De atunci, ele au devenit unul dintre cele mai iubite fructe, apreciate atât pentru gustul lor, cât și pentru versatilitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *