Curiozități agri-food 25 decembrie: Plăcinta cu răvașe de Crăciun, tradiție românească veche și fascinantă

Plăcinta cu răvașe este un obicei românesc Foto: Colaj G4Food

În unele regiuni din România, de Crăciun, se prepară o plăcintă specială care conține răvașe. Acestea sunt bilețele cu mesaje simbolice sau urări de noroc și belșug pentru anul care vine. Tradiția în ce privește plăcinta cu răvașe este similară cu „fortune cookies” din Asia, dar are rădăcini în obiceiurile românești.

Tradiția este veche și fascinantă și apare în unele regiuni din România, nu doar la Crăciun, ci și la trecerea dintre ani. Este o combinație între desert și joc, menită să aducă voie bună, dar și un strop de mister și magie.

Semnificație: Răvașele ascunse în plăcintă reprezintă dorințe, previziuni sau sfaturi pentru anul care urmează. Tradiția are rădăcini în vechile obiceiuri românești de a prezice norocul și belșugul în cadrul sărbătorilor de iarnă. Practica este similară cu alte tradiții europene, cum ar fi răvașele din pâine sau torturi ritualice, dar românii au adaptat-o într-un mod unic, incluzând mesaje personalizate.

Vezi detalii

Cum se prepară plăcinta cu răvașe

Se folosește o plăcintă clasică, de obicei cu umplutură de brânză dulce, mere sau dovleac, dar și variante simple, fără umplutură.

Răvașele sunt bilețele mici scrise de mână, care conțin urări de noroc, glume, previziuni sau mesaje pozitive. Ele sunt împachetate bine în folie de aluminiu sau hârtie pergament, astfel încât să nu se deterioreze în timpul coacerii. Apoi sunt introduse în plăcintă, înainte de coacere. Uneori, fiecare participant la masă poate primi un răvaș, iar în alte cazuri, găsirea unui răvaș special (de exemplu, cu un mesaj norocos) era considerată semn de belșug.

Tradiții similare în alte culturi

În Grecia, de Anul Nou, se prepară vasilopita, un tort în care se ascunde o monedă. Cel care găsește moneda va avea noroc tot anul.

În Marea Britanie, tradiția Christmas Pudding presupune ascunderea unor mici obiecte simbolice, fiecare cu o semnificație specială.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *