Curiozitate agrifood – 8 mai | Tonul sau sardinele depozitate incorect pot provoca intoxicații cu histamină/ Pune întotdeauna peștele, când îl cumperi, într-o pungă izotermică

intoxicatie cu hostamina, ton, sardine, curiozitate agrifood Colaj foto G4Food

Păstrarea necorespunzătoare și lipsa igienei în cazul unor pești precum tonul, macroul sau sardinele favorizează dezvoltarea bacteriilor, care transformă histidina – un aminoacid prezent în mod natural – în histamină, o substanță asociată cu reacțiile alergice și inflamatorii ale organismului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Intoxicația cu histamină apare în urma consumului unor alimente ce conțin cantități mari de histamină. Cu cât condițiile de igienă și păstrare sunt mai proaste, cu atât producerea de histamină în aceste alimente este mai mare.

De asemenea, histamina se poate forma și în produse fermentate și/sau maturate, cum ar fi brânza, vinul sau berea, însă intoxicația cauzată de aceste alimente este mai puțin frecventă decât cea provocată de anumiți pești.

Care sunt simptomele acestei intoxicații?

Simptomele apar de obicei între câteva minute și 2–3 ore după consumul unui pește cu nivel ridicat de histamină:

  • Mâncărime pe limbă: dacă apare imediat după ce consumați peștele.

  • Roșeață a feței și a gâtului.

  • Urticarie: în special pe palme, față, cap și urechi.

  • Durere de cap.

  • Uneori apar dureri abdominale, greață și diaree.

De obicei, este vorba despre episoade ușoare care dispar în câteva ore.

La ce tipuri de pește există acest risc?

Cel mai frecvent aceste reacții sunt determinate de peștii grași, precum: tonul, macroul, heringul sau sardinele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *