Curiozitate agri-food: Majoritatea migdalelor cultivate la nivel mondial ajung în laptele vegetal

Laptele de migdale necesita cea ai mare parte a recoltei de migdale FOTO: Colaj G4Food/Dreamstime/ Dlecic, Juan Moyano

În ultimul deceniu, cererea pentru produse fără lactoză, prietenoase cu dieta vegană sau considerate mai sustenabile a crescut constant. Laptele de migdale a câștigat rapid teren în fața altor alternative precum soia, ovăzul sau cocosul, fiind perceput ca o variantă mai ușoară, cu un gust delicat și versatil.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

În prezent, peste 60% din migdalele cultivate în Statele Unite — cel mai mare producător mondial — sunt folosite pentru a obține lapte de migdale. California, statul care furnizează aproximativ 80% din migdalele lumii, alocă resurse uriașe pentru această industrie. Doar în SUA, piața laptelui de migdale este evaluată la miliarde de dolari anual.

O băutură vegetală cu un cost ascuns

Deși este promovat ca o opțiune ecologică, laptele de migdale ridică și întrebări legate de sustenabilitate. Producția lui necesită cantități mari de apă. Sunt necesari  în jur de 370 litri pentru a produce un litru de lapte de migdale. Această presiune asupra resurselor de apă este deosebit de problematică în regiunile afectate de secetă, cum este California.

Deși o proporție covârșitoare din producție este direcționată spre industria băuturilor vegetale, migdalele rămân un ingredient de bază și în cofetărie, gastronomie, produse de panificație, uleiuri și cosmetice. Totuși, în ultimii ani, balanța s-a înclinat vizibil în favoarea laptelui vegetal.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *