Deși este contraintuitivă, știința… transpirației ne spune, potrivit www.mcgill.ca, că un consum de băuturi calde, într-un mediu fierbinte, te va ajuta, de fapt, să te răcorești.
Nimic nu se potrivește mai bine cu vremea caldă de vară decât o băutură rece, nu? Ei bine, iată că, potrivit cosmopolitan.com, o băutură caldă, într-o zi caniculară, te va răcori mai repede.
Ar putea părea lipsit de logică să bei o băutură fierbinte atunci când te simți, deja, supraîncălzit, dar studii recente au arătat de ce acest sfat este, de fapt, solid din punct de vedere științific.
Un test de laborator confirmă teoria că ceaiurile calde te răcoresc
Dr. Ollie Jay, cercetător la Universitatea din Ottawa, a testat acest concept în laborator. În primul rând, echipa sa a pus unor bicicliști senzori de temperatură a pielii și un dispozitiv pentru a măsura nivelurile de oxigen și dioxid de carbon. Apoi, menținând constantă temperatura și umiditatea din laborator, i-au pus pe bicicliști să consume băuturi calde sau reci, în timp ce aceștia pedalau. Datele lor au arătat că cei care au băut apă caldă/ceai cald ( de aproximativ 50 de grade Celsius) au stocat mai puțină căldură în corpul lor, comparativ cu ceilalți.
Ai grijă să transpiri, altfel ceaiul cald nu va avea efectul scontat
Cu toate acestea, există o avertizare critică la această descoperire și are legătură cu modul în care corpul nostru disipează căldura: prin transpirație. După cum a spus dr. Jay, „dacă bei o băutură fierbinte, aceasta duce la o cantitate mai mică de căldură stocată în corpul tău, cu o singură condiție: transpirația suplimentară produsă atunci când bei băutura fierbinte să se evapore”.
Deci, dacă te afli într-un mediu foarte umed, să zicem o saună sau o pădure tropicală, sau scufundat în apă, unde transpirația nu se poate evapora bine, o creștere a ratei de transpirație nu va avea un efect de răcire. În aceste circumstanțe, consumul unei băuturi fierbinți nu te va ajuta să te răcorești. Dar, în condiții de căldură uscată, cele pe care le întâlnim cel mai des, o ceașcă fierbinte de ceai va avea, într-adevăr, efecte de răcire, pe termen lung.
Procesul de transpirație rămâne cel mai eficient mecanism de răcire a corpului. Interesant este că o băutură fierbinte precum ceaiul poate accelera acest proces. Neconvențional, nu-i așa? Când consumi o băutură rece, corpul tău cheltuiește energie pentru a o aduce la temperatura internă de 36-37 de grade Celsius. Această cheltuială de energie generează căldură internă. Dimpotrivă, o băutură fierbinte necesită mai puțină energie pentru a se alinia cu temperatura naturală a corpului, favorizând astfel un proces de răcire mai eficient.
Ceaiul verde, cel mai indicat pe caniculă
Ceaiul este a doua băutură consumată, în lume, cantitativ, după apă. Prin urmare, o ceașcă de ceai, fie ea și fierbinte, este indicată chiar și pe caniculă.
Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Ottawa, consumul unei băuturi fierbinți, când este cald afară, te poate răcori – atâta timp cât nu transpiri deja. Acest lucru se datorează faptului că un consum de băuturi calde declanșează răspunsul la transpirație al corpului tău (fără a-ți crește prea mult temperatura centrală). Transpirația se răcește apoi la suprafața pielii, ceea ce reduce, la rândul său, senzația că ești prea cald.
Explicând cum funcționează totul, Ollie Jay, un cercetător care a lucrat la studiu, a spus: „Dacă bei o băutură fierbinte, aceasta duce la o cantitate mai mică de căldură stocată în corpul tău, cu condiția transpirației suplimentare, care este produsă atunci când bei”.
Dar, nu te lăsa păcălit, crezând că o băutură caldă într-o zi fierbinte îți va rezolva toate problemele, deoarece metoda funcționează doar în anumite circumstanțe
„Într-o zi foarte caldă și umedă, dacă porți multă îmbrăcăminte sau dacă transpiri atât de mult încât începe să picure pe pământ și nu se evaporă de pe suprafața pielii, atunci a bea o băutură fierbinte este un lucru rău. Băutura fierbinte mai adaugă încă puțină căldură corpului, așa că dacă transpirația nu va ajuta la evaporare. În această situație trebuie să alegi o băutură rece”, explică dr. Jay.
Pe caniculă, pentru a te răcori, ar trebui să ai consume mâncăruri și băuturi reci, să eviți alcoolul, cofeina și să faci un duș rece, sau să pui apă rece pe piele sau pe haine. Așa știm cu toții și așa procedăm. Ne vine greu să bem ceva cald. Și, totuși, ceaiurile ușoare precum ceaiul verde, care sunt procesate rapid și conservată starea naturală a frunzelor proaspete de ceai, după recoltare, au o tendință rece și, prin urmare, sunt mai potrivite pentru băut în zilele de vară.