1. Fierbe apa corect
Așează o oală mare cu apă pe foc, ideal mai mult înaltă decât largă, și așteaptă să ajungă la punctul de fierbere, calculând minim 1 l de apă pentru 100g paste. Acoperă oala cu un capac pentru a accelera fierberea și a economisi energie. Odată ce apa clocotește, adaugă sare grunjoasă, respectând proporțiile corecte: 10 g de sare la fiecare litru de apă. Pare mult dar aceasta este proporția corectă de sare în apă pentru ca pastele să nu fie apoi fierte, chiar corect, dar insipide.
2. Adaugă pastele corect în oală
Pastele trebuie adăugate în apă toate deodată, pentru o fierbere uniformă. Dacă gătești spaghetti, linguine sau bucatini, așază-le în apă formând un mic vârtej; inițial vor rămâne verticale, dar în câteva secunde se vor scufunda complet. Apa trebuie să fie obligatoriu la punctul de fierbere, nu rece, nici măcar caldă, ci să fiarbă.
(articolul continuă mai jos)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
3. Respectă timpul de fierbere
Urmează indicațiile de pe ambalaj și setează un cronometru. Este recomandat să guști pastele cu 2-3 minute înainte de timpul indicat pentru a verifica textura. Amestecă-le din când în când cu o lingură de lemn pentru a preveni lipirea de oală. Menține flacăra la temperatură medie.
4. Verifică interiorul pastelor
Înainte de a scurge pastele, verifică dacă au atins consistența al dente: rupă o bucată și uită-te la interior. Dacă miezul este încă alb, pastele nu sunt încă gata, e semn că partea din interior nu a fost încă transformată.
5. Scurge corect pastele
Folosește un șervet de bucătărie sau un suport termic pentru a apuca oala. Așază o strecurătoare în chiuvetă și scurge pastele, păstrând aproximativ 200 ml de apă de gătit – aceasta poate fi folosită pentru a dilua sosurile sau pentru a curăța vasele.
În ce privește apa, italienii mai folosesc un mic truc: înainte să scurgă apa în chiuveta, iau din ea cu un polonic și umplu farfuriile cu apă fierbinte. În felul ăsta, la momentul când le folosim, pastele vor rămâne calde în ele pentru mai mult timp.
6. Nu clăti pastele și nu adăuga ulei
Evită să clătești pastele cu apă rece sau să adaugi ulei, deoarece acestea îndepărtează amidonul care ajută sosul să se lipească mai bine de ele. Este contraintuitiv a fi clătite, dacă stăm să ne gândim bine. Aceasta, cu exceptia situației în care preparăm salată de paste rece de vară, când e nevoie ca ingredientele să nu se compacteze.
7. Amestecă pastele cu sosul cât sunt fierbinți
Pune pastele scurse înapoi în oală și adaugă treptat sosul, amestecând bine. Dacă ai pregătit un ragù de carne, încălzește-l înainte de a-l turna peste paste.