Cum salvezi resturile de la masa de Revelion / Nu trebuie să arunci mâncarea bună, o poți transforma în alte feluri de mâncare

Resturile de la masa de Revelion pot fi salvate, nu trebuie să le arunci Foto: Dreamstime

Cu toții știm sau am experimentat ca după sărbători să aruncăm tone de mâncare încă bună, dar cu care nu prea mai ai ce face. Fie pentru că gătim prea mult ori nu ne vin toți invitații, ori pur și simplu am vrut să pregătim mâncare pentru mai multe zile și zile și în curând ne-am săturat de ea și vrem altceva, toate acestea și multe altele sunt motive pentru care după sărbători ne trezim cu frigiderul și cămara pline de mâncare încă bună, dar pe care nu o mai mâncăm. Dar resturile de la masa de Revelion pot fi salvate, nu e obligatoriu să le aruncăm, arată Petry.

Iată ce poți face cu ele:

Salată cu carne

Resturi de friptură de vită, de porc ori de pui pot fi folosite pentru a prepara o salată nouă. Din carnea tăiată felii, alături de doi ardei, un avocado, câteva roșii și un castravete mic, vei obține o salată minunată. Adaugă câțiva stropi de suc de lămâie și puțin ulei, un pic de sare și crutoane de pâine și salata este gata.

Sos bolognez

Dacă nu vrei să prepari salată cu carne de porc sau vită, poți toca resturile de friptură și să faci cu ele un sos bolognez. Doar le tai mărunt și le pui în sosul pentru paste.

Mac and cheese

Dacă ai avut un platou cu brânzeturi și au rămas nemâncate, nu le arunca. Nici chiar dacă unele felii au început să se usuce. Folosește-le la o porție de paste cu mai multe feluri de brânză.

Pune pastele la fiert. Taie o jumătate de ardei și o jumătate de ceapă mărunt și călește-le într-un pic de ulei de măsline sau unt. Apoi adaugă brânzeturile după ce le-au dat pe răzătoarea mare și mai adaugă 100 ml de smântână de gătit. Adaugă pastele, puțin busuioc sau oregano și amestecă totul foarte bine.

Bruschete cu șuncă

Dacă șunca nu ai folosit-o la salata cu carne, o poți folosi la niște bruschete. Taie șunca cubulețe, apoi blendează-le cu puțin muștar, o lingură de maioneză, sare, piper și câteva frunze de mărar și pătrunjel sau leuștean. Dacă nu ai, poți folosi alte verdețuri sau chiar praz dacă ai.

Prăjește câteva felii de pâine, freacă-le cu un cățel de usturoi și apoi dă-le cu puțin ulei de măsline. După aceea pune pe ele pasta de șuncă și bucură-te de savoare.

Tochitură cu mămăliguță

Din resturile de pe platou, respectiv cârnăciori afumați, carne de pui, slănină sau orice resturi de carne, poți face o tochitură lângă care pregătești o lingură de mămăligă. Doar taie mărunt o ceapă medie și o jumătate de ardei și câțiva căței de usturoi, călește-le un pic în ulei și apoi adaugă carnea tăiată cubulețe. Adaugă un pic de apă, puțin bulion de roșii, sare și piper după gust sau alte condimente, cum preferi. Nu va fi nevoie să le lași mai mult de 5 minute la foc mediu, deoarece carnea este deja gătită. Servește cu mămăliguță.

Ceva dulce recuperat

Chiar și checul întărit sau cozonacul uscat poate fi reinventat. Doar taie-l felii, însiropează-l cu un sirop cu aroma preferată și pune deasupra pe fiecare felie o lingură-două de budincă sau o cremă pentru prăjituri, adaugă o mână de fructe mici (zmeură sau afine) sau tăiate cubulețe (mere, portocale sau ce preferi) și eventual niște ciocolată topită pe deasupra. Dacă nu ai, merge și fără. Poți pune bomboane ornamentale și va fi excelent.

De altfel unele feluri de mâncare pot fi și congelate, pentru a nu fie nevoit să le arunci.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *