Cum să păstrezi cafeaua pentru a-și păstra aroma mai mult timp/Ce spun specialiștii despre congelarea boabelor de cafea

Atenție la păstrarea boabelor de cafea Foto: Dreamstime

Pentru cea mai bună cafea, începeți cu achiziționarea boabelor de cafea de calitate și păstrați-le corespunzător pentru a maximiza prospețimea și aroma, arată ncausa.

Păstrați boabele etanș și la răcoare

Principalii inamici ai boabelor de cafea sunt aerul, umiditatea, căldura și lumina.

Pentru a păstra aroma proaspătă a boabelor de cafea prăjite cât mai mult timp, depozitați-le într-un recipient opac, etanș, la temperatura camerei. Boabele de cafea pot fi atrăgătoare, dar evitați recipientele transparente, care permit luminii să compromită gustul cafelei.

Păstrați boabele într-un loc întunecos și răcoros. Un dulap de lângă cuptor este adesea prea cald, la fel ca și un loc de pe blatul din bucătărie expus la soare puternic după-amiaza.

Ambalajul în care este vândută cafeaua nu este, în general, ideal pentru depozitarea pe termen lung. Dacă este posibil, investiți în recipiente cu un sigiliu etanș.

Cumpărați cantitatea potrivită

Cafeaua începe să-și piardă prospețimea aproape imediat după prăjire. Încercați să cumpărați cantități mai mici de cafea proaspăt prăjită mai frecvent – suficient pentru una sau două săptămâni.

Expunerea la aer este dăunătoare pentru boabe. Dacă preferați să păstrați cafeaua într-un recipient accesibil și/sau atrăgător, ar fi bine să împărțiți proviziile în mai multe porții mai mici, păstrând partea mai mare, nefolosită, într-un recipient etanș. Acest aspect este deosebit de important când cumpărați cafea măcinată, din cauza expunerii crescute la oxigen. Dacă achiziționați boabe întregi, măcinați cantitatea necesară imediat înainte de preparare.

Congelați boabele de cafea?

Prospețimea este esențială pentru o ceașcă de cafea de calitate. Experții sunt de acord că aceasta ar trebui consumată cât mai repede posibil după prăjire, mai ales după ce sigiliul original al ambalajului a fost desfăcut.

Deși există opinii diferite cu privire la refrigerarea sau congelarea cafelei, principalul aspect de luat în considerare este că aceasta absoarbe umiditatea – precum și mirosurile și gusturile – din aerul înconjurător, deoarece este higroscopică (are capacitatea de a absoarbe și stoca umiditatea).

Majoritatea recipientelor pentru depozitare de uz casnic permit totuși pătrunderea unor cantități mici de oxigen, motiv pentru care alimentele păstrate mult timp în congelator pot suferi de „arsuri de congelare”. Prin urmare, dacă alegeți să refrigerați sau să congelați boabele, asigurați-vă că folosiți un recipient cu adevărat etanș.

Dacă decideți să congelați cafeaua, scoateți rapid doar cantitatea necesară pentru cel mult o săptămână. Restul puneți-l imediat înapoi în congelator, înainte ca pe cafeaua congelată să se formeze condens.

Congelarea boabelor nu modifică procesul de preparare de bază.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *