Că tot e weekend și Neti Sandu mi-a spus că e posibil să am musafiri, am decis că o rețetă de piftie ar fi perfectă pentru sâmbătă seara. Fie că vin musafirii sau nu, trebuie să știți că dacă vrei să faci piftie, nu mai e necesar să stați toată ziua în bucătărie și să umpleți casa de vapori cu miros de usturoi. Există o opțiune mult mai practică și mai rapidă și se cheamă multicooker. Da, e o mică investiție, dar nu una majoră și vă salvează de multe ore petrecute inutil în bucătărie.
Pentru a prepara piftie, răcituri, aituri sau cociune (cocioane) cum se mai numesc în diferite zone ale țării, nu e nicio mare filosofie. Dacă pe aragaz avem nevoie de multă atenție, la oala sub presiune avem nevoie să fim puțin atenți la început, când punem ingredientele. Și să nu punem prea multă apă, deoarece aici nu se evaporă. Practic, trebuie să punem atâta apă cam câtă credem că ar rămâne după ce le-am fierbe 6 ore pe aragaz.
Ingrediente
- 1,5 kg picioare de porc (aici sunt incluse și urechi, coadă și puțină carne slabă)
- 3 căpățâni de usturoi (cam 70-80 de grame)
- Sare după gust
- O linguriță de piper boabe
- Alte condimente după gust
- Unele rețete implică și zarzavat, precum supa de pui
Cum procedăm
Este una dintre cele mai ușoare feluri de mâncare ce se pot prepara. Vom pune în oala de la multicooker ingredientele, respectiv picioarele de porc și tot ce mai avem de porc – urechi, coadă sau carne slabă. Dar merge și dacă avem doar picioarele – adidași, cum li se spune în glumă. Adăugăm sarea, piperul, usturoiul, dar nu tot. Vom pune inițial doar două dintre căpățânile de usturoi, tocate grosier, pentru că până la final, aroma se estompează destul de mult.
Apoi turnăm apă cât să treacă peste carne cu maxim două degete și pornim oala pe funcția „gătire sub presiune”. Unele modele acceptă 60 de minute, altele doar 40. Puneți pe timpul maxim pe care îl acceptă oala. După ce e gata, depresurizați oala și verificați dacă totul este fiert cum trebuie. Adăugați a treia căpățână de usturoi și mai setați pe funcția „supă” pentru 5 minute. Sau, dacă sunt fierte bine toate, puteți doar să puneți usturoiul în supă și acoperiți pentru 10 minute, ca să se infuzeze bine.
Dacă ați mai lăsat la fiert, depresurizați din nou și acum scoateți carnea pe un tocător, iar după ce s-a răcit se dezosează, se face bucăți mici și se pune în farfuriile în care ulterior se va turna supa caldă ce urmează să se închege.
Se lasă farfuriile să se răcorească, după care se pot pune la frigider.
Poate fi mai practic să puneți piftia la închegat într-un vas mai mare.
Dacă ați folosit zarzavat, puteți pune bucățele de morcov în piftie. Va da culoare piftiei.
Cum preparăm piftia pe aragaz
Pont: Dacă doriți să o faceți la foc, pe soba de gătit, e nevoie să puneți ingredientele într-o oală mare, cu 6-7 litri de apă peste ele și să lăsați să fiarbă la foc mic, cu capacul pus doar pe jumătate, pentru 4-6 ore. În tot acest timp trebuie să scadă foarte mult, încât să rămână mai puțin de jumătate din lichid.