Cum prepari cel mai bun shakshuka pentru micul dejun/Ouă poșate, sos de roșii picant, o rețetă ce poate fi gătită oricând ți-e foame

Shakshuka la micul dejun, rețetă simplă Foto: Loveandlemns

Shakshuka este o mâncare tradițională care are rădăcini adânci în bucătăria din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Se crede că originile sale provin din Tunisia sau Yemen, dar a devenit populară în întreaga regiune, inclusiv în Israel, unde a fost adoptată ca parte a bucătăriei locale. Este consumată în general la micul dejun în țările ei de origine, dar poate fi servită la orice oră din zi.

Numele „shakshuka” înseamnă „amestec” sau „a agita” în arabă, reflectând natura simplă și rustica a preparatului. Este, de obicei, un amestec de ouă poșate în sos de roșii cu ardei, ceapă, usturoi și diverse condimente, cum ar fi chimen și paprika. De-a lungul timpului, rețeta a fost adaptată, uneori incluzând și alte ingrediente, cum ar fi brânza feta, năut sau chiar carne.

Shakshuka a devenit extrem de populară în Israel, fiind introdusă de evreii nord-africani în timpul migrațiilor din secolul al XX-lea. Astăzi, este considerată un fel de mâncare clasic pentru mic dejun sau brunch. Simplitatea sa și bogăția de arome au făcut-o cunoscută și apreciată pe plan internațional.

Rețeta de shakshuka pentru micul dejun pe care v-o prezentăm azi conține ouă poșate gătite într-un sos parfumat de ardei gras și roșii, spanac și boia de ardei, chimen, cayenne și harissa. Dacă vă plac mâncărurile simple și aromate, asta ar putea să devină preferata dumneavoastră, indică Loveandlemons.

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 cană ceapă galbenă tocată
  • 1 ardei gras roșu, curățat și tăiat cubulețe
  • ¼ de linguriță sare, sau după gust
  • Piper negru după gust
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • ½ linguriță boia afumată
  • ½ linguriță de chimen măcinat
  • Ardei cayenne, opțional
  • 1 cutie de roșii zdrobite (borcan mare de 720ml)
  • 2 linguri pastă harissa (ameste de condimente cu ardei iute. Dacă nu vreți prea picant, puteți folosi un produs mai puțin iute)
  • 1 cană spanac proaspăt, tocat
  • 3 până la 5 ouă mari
  • ⅓ cană brânză feta mărunțită
  • ¼ cană frunze de pătrunjel proaspăt
  • 1 avocado, feliat
  • Pâine prăjită, pentru servire

Cum să prepari shakshuka

Încingeți uleiul la foc mediu într-o tigaie cu capac. Adăugați ceapa, ardeiul roșu, sare și câteva felii de ardei cayenne proaspăt și gătiți până când ceapa este moale și translucidă, timp de 6 până la 8 minute.

Reduceți focul la mediu-mic și adăugați usturoiul, boia de ardei, chimen și cayenne, dacă folosiți. Se amestecă și se lasă la fiert aproximativ 30 de secunde, apoi se adaugă roșiile și pasta de harissa. Se fierbe timp de 15 minute până când sosul se îngroașă.

Adăugați spanacul și amestecați până se înmoaie. Folosește dosul unei linguri pentru a face 3 până la 5 locașuri în sos. Spargeți câte un ou în fiecare locaș făcut cu dosul lingurii. Acoperiți și gătiți până când ouăle se întăresc, 5 până la 8 minute. Momentul va depinde de cât de moi vă plac gălbenușurile de ou.

Asezonați cu sare și piper după gust și presărați feta, pătrunjel, pineți felii de avocado. Serviți cu pâine prăjită.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *