„A fi sau a nu fi naturală!” – dilema modernă în privința mierii este una tot mai frecventă, în contextul în care recunoașterea unui produs autentic a devenit o provocare. „Este foarte greu, să știți! Și un apicultor ar putea să se înșele”, recunoaște, pentru G4Food, apicultorul Ioan Cosmin Herța, fondatorul companiei Herța Bio Apicole.
Cunoscut pentru calitatea produselor sale ecologice, Ioan Cosmin Herța a reușit să transforme mierea românească într-un ambasador. În februarie 2024, mierea sa a ajuns pe masa Sanctității Sale Papa Francisc, la Vatican, fiind oferită în cadrul unei vizite oficiale a premierului României.
„Da, mierea noastră a ajuns la Papă, la Vatican. Feedbackul a fost foarte bun, pentru că din momentul acela, ministerul și nu doar ministerul, ci și premierul și ministrul agriculturii și delegații ministerului, oferă de atunci, mierea noastră, o cutie personalizată cu mierea noastră, în toate delegațiile în care merg ei”, a spus apicultorul, pentru G4Food.
„Este foarte greu să o recunoști! Și un apicultor ar putea să se înșele”
Întrebat cum poate un cumpărător să recunoască o miere falsă și să cumpere astfel, un produs curat, natural, apicultorul spune că „este foarte greu, să știți! Și un apicultor ar putea să se înșele”.
Totuși, există două modalități, dacă nu chiar trei, după care poți recunoaște o miere falsificată față de una naturală:
„În primul rând, de o miere bună îți dai seama atunci când o guști. Ea nu trebuie să aibă miros de flori. Ea, la bază, conține saliva albinei, care este un nectar din flori, nu un ulei din flori. Este un nectar de flori, pe care albinele îl aduc în stup, în gușă și, în momentul în care iau nectarul în gură, atunci se amestecă cu saliva lor. Ei bine, acolo se întâmplă minunea și face ca mierea să devină medicament. Enzimele care se găsesc în saliva albinei, practic, niște organisme vii, care trăiesc acolo, fac ca mierea să fie medicament.
În rest, mierea este un aliment, care la bază conține fructoză, glucoză, minerale, săruri, vitamine, dar enzimele acestea fac ca mierea sa fie medicamentul suprem. De-asta mierea se mai numește alimentul viu: pentru că ea cristalizează. Aici aș spune că mierea trebuie să miroasă a salivă, iar mirosul mierii să nu fie de floare. Pentru că momentul în care lucrul este artificial, atunci pui coloranți și arome și acestea aduc un miros frumos, parfumat.
Da, mierea are mirosul ei, iar salcâmul are un miros specific, care, amestecat cu saliva albinei, este un miros difuzat, nu este un miros de salcâm. Nu deschizi un borcan si te lovește un miros de salcâm sau de tei!”, spune apicultorul.
„Daca are si certificare ecologică, atunci 100% nu are cum sa fie în produs pesticide, hormoni de creștere, plante modificate genetic sau alte substanțe care să dăuneze”
Nu aceeași situație este cu polenul, pentru că el conține uleiuri esențiale de plante și mirosul acela se simte încă de când deschizi borcanul.
Al doilea mod în care recunoști o miere naturală față de una falsă este modul în care aceasta curge din lingură.
„Mierea mai poate fi deosebită, atunci când o iei cu lingurița din borcan și lasă în aer un fir. Ea lasă un fir intermitent, în aer. Dacă se întrerupe firul acela, acolo este un mare semn de întrebare, pentru că mierea, conținând saliva albinei este și lipicios. Și nectarul ăsta, eliminând apa din el, rămâne doar esența și devine foarte elastică. Și atunci ea trebuie să lase un fir, atât de subțire, ca un fir de păr, până se rupe. Dacă este făcută din sirop de zahăr, nu mai vezi firul acela. Acesta este un al doilea exemplu bun de recunoaștere, pentru un cumpărător obișnuit.
De aceea, în pricipal, eu îndrum și recomand produsele apicole să fie cumpărate de la apicultori, de la producători. Și daca are si certificare ecologică, atunci 100% nu are cum sa fie în produs pesticide, hormoni de creștere, plante modificate genetic sau alte substanțe care să dăuneze. Pentru că asta este cea mai mare problemă la produsele falsificate: nu doar că nu ajută, ci faptul că fac rău, în principal diabeticilor, întrucât conține foarte mult zahăr adăugat. Pentru că o miere, la bază, conține doar fructoză și glucoză, atât! Iar restul sunt minerale, săruri, ceea ce aduce un raport benefic pentru sănătate”, spune Ioan Cosmin Herța.
Mierea, când curge lasă un fie subțire,foarte subțire, CONTINUU, nu intermitent cum scrie in articol !