Culturile de porumb din Olt au fost compromise din cauza căldurii excesive și a secetei – reprezentanții Direcției Agricole Județene

restrictii apa, Salaj, seceta, irigatii, agribusiness Sursa foto: Pexels/Michael Fischer

Culturile de porumb din județul Olt au fost afectate din cauza căldurii excesive și a lipsei de umiditate, în diferite proporții, a declarat marți pentru Agerpres directorul adjunct al Direcției Agricole Județene (DAJ) Olt, Mihaela Luminița Mareș.

Primii fermieri care au notificat despre afectarea culturilor de porumb și floarea-soarelui sunt cei din Piatra-Olt, unde marți au fost prezenți pentru constatări reprezentanții DAJ.

„Primele culturi de porumb și floarea-soarelui calamitate pentru care se fac în teren constatări sunt la Piatra-Olt, peste 236 de hectare. Astăzi o echipă formată din reprezentanți DAJ și APIA este în teren pentru a constata situația, după ce primăria localității a transmis un raport operativ privind calamități la culturile agricole menționate. Căldura excesivă și precipitațiile insuficiente au dus la compromiterea culturilor, acestea nu s-au mai dezvoltat în parametri, porumbul a început să se usuce”, a spus Mihaela Luminița Mareș.

Reprezentantul DAJ Olt a menționat că în jumătatea sudică a județului culturile de porumb sunt calamitate complet, mulți fermieri interesându-se în ultimele zile de procedurile privind constatarea calamităților.

„Ieri și astăzi mulți fermieri din sudul județului ne-au contactat pentru a-i îndruma în privința procedurilor pentru constatarea calamităților la cultura de porumb, despre care ei afirmă că este 100% compromisă, precum și floarea-soarelui, care de asemenea a fost afectată, dar în proporție mai mică. Ne-au contactat și au transmis că au culturile calamitate fermieri din Rusănești, Brastavățu, Vișina, Corabia. Ei vor merge la primăriile localităților, vor face notificări privind calamitățile pe blocul fizic, primăriile vor întocmi un raport operativ pe care îl vor transmite la DAJ Olt, unde vor fi formate echipe împreună cu reprezentanți APIA în vederea deplasării în teren pentru constatarea și evaluarea situației de fapt. Din semnalele din teren reiese că porumbul e compromis total în zona de sud, de la Stonenști până la Vișina, tot ce înseamnă cultură de porumb neirigată este compromisă din cauza căldurii excesive și a umidității insuficiente”, a adăugat Mareș.

Mihaela Luminița Mareș a menționat că situația culturilor de porumb și floarea-soarelui, afectate de căldura și lipsa precipitațiilor din ultimele săptămâni, pune fermierii în dificultate, în condițiile în care și la cereale producțiile au fost mai mici față de anul trecut, iar prețul acestora a rămas scăzut.

„Unii fermieri au credite, au investit pentru culturile de porumb și floarea-soarelui și acum le văd compromise. Ei sunt acum expuși, pentru că nici la grâu nu au obținut o producție foarte bună, a fost bună, dar mai mică față de anul trecut, nici prețul grâului nu-i ajută. Ei solicită informații despre procedurile privind constatarea calamităților și susțin că porumbul a fost total compromis, cel neirigat. Este posibil ca în zona de nord să fie un grad de afectare mai mic față de zona de sud a județului”, a adăugat ea.

În județul Olt, suprafața cultivată cu porumb este de peste 80.000 de hectare, iar cea cu floarea-soarelui este de aproape 90.000 de hectare.

Citește și Specialiștii anticipează scumpiri la alimente din cauza producției agricole mondiale slabe / Situația nu depinde de recolta internă / Theodor Ichim, mare fermier: Dacă se face producție în România și există cerere mondială, toată lumea se va duce către export

Sursa foto: Pexels/Michael Fischer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *