Criza insecurității alimentare în rândul gravidelor din Australia, o problemă care ia amploare / Cercetător: „Începem să vedem impactul crizei legate de costul vieții”

ozempic Sursa foto: Pixabay/Robster_91

Un nou studiu realizat în Australia dezvăluie o situație alarmantă: una din zece femei însărcinate suferă de foame, iar multe dintre acestea evită să ceară ajutor din frica de a nu fi stigmatizate sau din cauza lipsei de informații, notează abc.net.au.

Cercetarea, care a analizat peste 1.500 de femei însărcinate, indică faptul că două din cinci gravide își reduc calitatea alimentației și mănâncă mai puțin din cauza insecurității alimentare.

Problema se agravează

Profesorul Danielle Gallegos de la Queensland University of Technology, coautor al studiului, a explicat că situația afectează toate categoriile sociale. „Toate femeile au fost afectate, chiar și cele cu venituri relativ ridicate”, a subliniat ea. Gallegos a mai adăugat că „începem să vedem impactul crizei legate de costul vieții, stresul legat de ipotecă, stresul legat de chirie”.

Cercetătorii au avertizat că cifrele prezentate în studiu ar putea subestima adevărata amploare a crizei alimentare. Studiul a început în august 2022, iar de atunci, inflația a atins un nivel record de aproape 8%, cu 10 majorări succesive ale ratei dobânzilor. Autorii studiului atrag atenția că multe grupuri vulnerabile ar putea să nu fie suficient reprezentate în aceste date, sugerând că problema ar putea fi mult mai gravă.

Refuzul de a cere ajutor din frica de consecințe

Un aspect îngrijorător este faptul că multe dintre femeile aflate în dificultate evită să acceseze serviciile de ajutor disponibile. Sondajul a arătat că jumătate dintre mamele cu cele mai scăzute niveluri de securitate alimentară nu au apelat niciodată la bănci de alimente sau programe similare. „Există o teamă că, dacă accesează unele dintre aceste servicii și recunosc că suferă de foame, copiii lor ar putea fi luați din gospodărie”, a declarat profesorul Gallegos.

Acest fenomen este susținut și de datele furnizate de Ask Izzy, un instrument de căutare online pentru ajutor social, care a înregistrat o creștere de 30% a căutărilor de ajutor în ultimele 12 luni.

Soluții pentru viitor

Directorul executiv al organizației caritabile Treasure Boxes, Rikki Cooke, a subliniat nevoia de soluții mai accesibile pentru familiile în dificultate. „Acestea sunt familii care au o ipotecă și, posibil, două locuri de muncă stabile. Totuși, rămân fără nimic, iar victimele nevinovate ale acestei situații sunt copiii”, a spus ea.

În alte țări, cum ar fi Statele Unite și Regatul Unit, există programe care ajută mamele aflate în dificultate să acceseze alimente nutritive. „Nu avem programe echivalente în Australia”, a subliniat profesorul Gallegos, sugerând că țara ar putea învăța din aceste modele internaționale pentru a preveni o criză alimentară mai gravă în rândul gravidelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *