Criza acută de forță de muncă din agricultură: Producători de fructe, alune sau lactate sunt afectați / Zilierii vor să lucreze, dar la negru / Manager: „Avem o fermă cu 12 nepalezi. Au fost 25 acum un an. Au dispărut după trei luni”

forta de munca, agricultura, criza, angajati

Mai mulți fermieri și producători din România – printre care Dan Ionescu de la Frutis Voinești, Horațiu Buzgău de la Allu sau Cornel Dănilă de la Lăptăria cu caimac – s-au plâns, la conferința de lansare a publicației G4Food, că au dificultăți în a găsi angajați.

În cazul Frutis Voinești, fiind o cooperativă formată din mici fermieri, majoritatea acestora își lucrează singuri proprietățile, dar sunt perioade de recoltare sau lucrări pentru care trebuie angajată forță de muncă suplimentară. Asistații social sunt dispuși să muncească, dar la negru, pentru a nu fi pedepsiți de stat. „E destul de greu pentru că zilieri vin, dar nu vor să fie angajați, pontați legal. Vor să vină să lucreze la negru, pentru că majoritatea sunt cu ajutoare sociale și dacă apar cu venituri suplimentare își pierd ajutorul social”, a declarat Dan Ionescu, liderul cooperativei producătoare de fructe Frutis Voinești.

Totodată, producătorul de alune de pădure bio Allu din Satu Mare a trebuit să investească 120.000 de euro într-o mașină autopropulsată de recoltare pentru a ameliora problema lipsei de personal.

„Recrutarea este o provocare și pentru noi, în special dacă ne raportăm la forța de muncă calificată”, a declarat Horațiu Buzgău, coordonator executiv al companiei.

Probleme cu recrutarea are și Lăptăria cu caimac, producător de lactate. „Avem aceleași probleme ca toată lumea din sală din punct de vedere al recrutării, pentru că nu mai sunt oameni care vor să vină să muncească”, a declarat, la eveniment, Cornel Dănilă, general manager al companiei. El a adăugat că în acest moment firma are 12 angajați nepalezi pe care încearcă să îi învețe limba română. Până nu reușesc acest lucru, aceștia nu sunt folosiți pe linia de producție, din motive care țin de securitatea muncii. „I-am pus întâi în depozit, că nu am vrut să ne luăm riscuri”, a adăugat Dănilă.

Managerul companiei spune că au fost inițial 25 de nepalezi, dar mai mult de jumătate au dispărut după trei luni: „Avem o fermă cu 12 nepalezi. Au fost 25 acum un an. Au dispărut după trei luni. (…) Mi-aș dori să rămână cu noi cei 12”.

Reprezentantul Lăptăriei cu caimac crede că problema cu forța de muncă se va extinde. „Sunt undeva în jur de cinci milioane de conaționali plecați afară. Din nefericire, nu avem ce să aducem în loc”, a mai spus Dănilă.

Alte state membre UE au și ele probleme mari cu forța de muncă în agricultură. Tiberiu Abraham, directorul de vânzări al unei cooperative din Ungaria care produce carne de porc, a declarat că în statul vecin situația este mai dificilă decât la noi. „Păi acolo situația este și mai complicată pentru că în Ungaria numărul de angajați e cam identic cu cel din România. La o populație totală care este jumătate din populația României”, a spus el.

Evenimentul de lansare al G4Food a fost organizat pe 26 martie și a fost susținut de Transavia, Auchan și Lăptăria cu caimac.

Sursa foto: Pexels / cottonbro studio

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Mai încet că va aud austriecii, că doar nu au fugit în Rusia.
    Pai și pensiile speciale cine le plătește?!?
    Romanii fug sa nu le plătească, ați adus nepalezi fug și ăștia, de ce nu dă PSDNL o lege cu sclavie ceva, pentru pensiile lor speciale orice, inclusiv taxe pe bebeluși și pe boală.
    In rest totul e minunat, PSDNL . .

  2. Cu salarii potrivite gasesti oameni dornici de munca. Altfel, doar plangeti degeaba…

  3. Aceleasi scuze de fiecare data, mariti salariile si o sa gasiti romani dornici de munca. Nimeni nu fuge de un loc de munca corect platit.

    Salariul minim NU ESTE un salariu motivant!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *