VIDEO Tiberiu Abraham, director de vânzări în sectorul suinelor, a descoperit specia ideală de porc pentru piața din România: Scroafă, cu șapte capete și gâturi de girafă / Importul se face într-un mod „total dezechilibrat”

tiberiu abraham, carne de porc, ceafa, romania Sursa foto: Pexels / Barbara Barbosa

Consumul de carne de porc este dezechilibrat în România, unde există cerere mare pentru ceafă, iar un producător local va avea pierderi dacă nu are acces la alte piețe unde să vândă piesele din animal care aici nu se caută, a declarat, la conferința de lansare a G4Food, Tiberiu Abraham, director de vânzări la o cooperativă din Ungaria care vinde pe piața locală. De aceea, a glumit el, pentru România ar trebui dezvoltat un porc cu șapte capete, gâturi de girafă și ceafă de doi metri.

„La un moment dat am lucrat într-o companie de genetică și le-am propus să facem hibridul de porc românesc, pentru piața din România. Scroafă (că trebuie să aibă mulți purcei), să fie balaurul cu șapte capete, să avem șapte cefe și gâturi de girafă. Cele șapte cefe să aibă și doi metri bucata. Rezolvăm consumul din România așa”, a glumit, la eveniment, Tiberiu Abraham, care lucrează pentru Alfoldi Sertes.

Abraham a spus că în România nu avem suficienți porci și de aceea „se importă din greu” carne. Potrivit lui, însă, importul se face într-un mod „total dezechilibrat”

„Adică, dacă te uiți la un TIR de import, în 20 de tone de marfă, 10 tone sunt ceafă, vreo patru de spată, vreo patru de pulpă și două tone ce o mai fi. Zece tone de ceafă obții de la 1.880 de porci, patru tone de spată de la vreo 344, iar patru tone de pulpă de la vreo 260. Și ce se întâmplă cu restul porcului? Adică noi, atâta timp cât avem un consum atât de dezechilibrat, oricâți porci ai crește în România, nu vor satisface piața, pentru că piața este strâmbă”, a explicat el.




Restul pieselor, care reprezintă până la 40% din animal și pentru care nu există cerere mare directă, ajung, potrivit lui Abraham, materie primă pentru cârnați și mici, iar de aceea această carne este mai ieftină decât ceafa, de exemplu.

„Generează o diferență de valoare de 40-50 eurocenți pe kilogram în jos. Ca atare, eu cu cât mai mult o să produc în România, cu atât mai mulți bani o să pierd atâta timp cât n-am acces la alte piețe unde se vând piesele care aici nu se caută”, a explicat el.

Pe de altă parte, Abraham spune că nici nu face nimeni eforturi să promoveze produse din părțile din animal care nu prea se consumă. Acesta ar trebui sa fie, potrivit lui, un efort comun al asociațiilor profesionale și al autorităților.

Evenimentul de lansare al G4Food a fost organizat pe 26 martie și a fost susținut de Transavia, Auchan și Lăptăria cu caimac.

Filmare: Inquam Photos

Sursa foto: Pexels / Barbara Barbosa

Comentarii

  1. Si in timpul verii cel putin patru perechi de coaste ca merge scaricica la mare ca unsa…

  2. Hai lăsați.Mie de exemplu-mi place sa fac răcituri.Insa preturile componentelor (care sunt subproduse utilizate în țările cu apa calda la hrana altor animale) sunt la noi chiar nesimțite ! Ceafa la oferta în Kaufland Zalău 19,9 Ron, adidași de porc 12 Ron !.Vi se pare normal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *