Prețul porcilor în viu la poarta abatorului a continuat să crească vertiginos în ultimele săptămâni și a atins în săptămâna 9 – 15 decembrie valoarea de 819,38 de lei/100 kg, cu 3,34% mai mare decât în săptămâna precedentă, cu 14,20% decât în luna anterioară și cu 52,01% mai mult decât în aceeași săptămână a anului trecut.
De asemenea, prețurile carcaselor clasa E și S ( de la abatoare către beneficiari ) au înregistrat creșteri semnificative, ajungând la 1,078.51 lei/100 kg pentru clasa S și la 1,063.53 lei/100 kg pentru clasa E, potrivit datelor furnizate de Comisia pentru Evaluarea Carcaselor.
Cu aceste valori, România ocupă locul 2, după Grecia, în clasamentul european al prețurilor pentru carcase clasa E, lipsind însă date despre prețurile din Italia, Malta, Irlanda și Luxemburg.
În săptămâna 9 – 15 decembrie au fost sacrificați în România 112.241 de porci, din care 4.345 ( 3,87% ) au provenit din comerțul intracomunitar.
Prețul purceilor a crescut constant în țări ca Danemarca și Germania, în cursul anului 2019, de la 40 de euro per exemplar la 70 de euro. O creștere de peste 10 euro au fost înregistrate și în Olanda. Țările vestice au devenit furnizoare pentru piața chinezească, după ce Pesta Porcină Africană a ajuns în China, unde face ravagii.
Epidemia a produs efecte dezastruoase și în țara noastră, fiind sacrificați peste 500.000 de porci, majoritatea din gospodăriile populației. Acest fapt a condus la o creștere a cererii pe piața internă, care a răspuns printr-o creștere a prețurilor. Totodată, fermierii care au cumpărat purcei mai scumpi din țările vestice pentru a-i îngrășa în fermele autohtone au ridicat prețul de livrare la poarta abatorului, ca să compenseze diferența de preț la achiziționare.