”Prima declarație a Ursulei von der Leyen în fața noului Parlament al UE – Așteptăm vorbe și fapte pentru agricultură!” menționează în deschiderea articolului de opinie publicat marți, 16 iulie, pe site-ul copa-cogeca.eu și semnat de cei doi președinți, Christiane Lambert, COPA, și Lennart Nilsson, COGECA.
”Agricultura a ocupat un loc proeminent în alegerile europene, fiind frecvent menționată de candidați și evidențiată în manifestele partidelor. De la experiența “De la fermă la furculiță”, la crizele care au zguduit Europa și la protestele agricole semnificative de la începutul acestui an, a apărut un consens: agricultura este unul dintre cei trei piloni ai autonomiei strategice a UE, alături de energie și apărare. Modul în care UE va aborda aceste trei domenii critice în următorii cinci ani va fi crucial pentru viitorul său.
În timpul legislaturii precedente, Copa și Cogeca au avertizat frecvent cu privire la atitudinea mai degrabă disprețuitoare a Comisiei față de agricultură. Ne bucurăm atunci să vedem că această viziune strategică prevalează astăzi. Suntem încurajați în special de interesul reînnoit al grupurilor politice pentru președinția Comisiei pentru agricultură și pentru rolul de comisar pentru agricultură. Acesta este un contrast puternic față de stadiul discuțiilor din aceeași perioadă din 2019!”, subliniază cei doi președinți.
”Dacă mai este nevoie să fie reiterat, agricultura europeană este un subiect extrem de relevant, aflat la intersecția tuturor priorităților majore ale UE. Fie că este vorba despre securitatea alimentară, combaterea schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității, sechestrarea carbonului, avansarea economiei bio/circulare, energiile regenerabile, dezvoltarea rurală sau politica noastră comercială, toate sunt legate de agricultură. Ca și cum ar trebui să li se reamintească factorilor de decizie politică nou aleși, modelul nostru agricol, cu marea sa diversitate și modelul său de agricultură familială rezilientă, este un atu major care trebuie imperativ consolidat.
Deși agricultura noastră este esențială și strategică, ea rămâne fragilă. Provocările pe termen mediu cu care se va confrunta sunt existențiale.
În opinia noastră, anumite elemente sunt esențiale pentru a restabili o viziune strategică asupra agriculturii noastre. În acest moment, agricultorii și cooperativele europene caută asigurări cu privire la anumite angajamente luate în timpul campaniei, în special în ceea ce privește alocarea și dimensiunea bugetului UE pentru agricultură. Nu ne putem aștepta ca agricultorii să facă mai mult, lăsându-i în același timp nesiguri cu privire la finanțarea obiectivelor noastre comunitare. În acest sens, reducerea bugetelor alocate politicii de promovare ar fi o ocazie ratată, aceasta fiind una dintre poveștile de succes notabile ale UE.
Avem nevoie de mai multă coerență politică, în special între ambițiile noastre de mediu pe piața internă și politica noastră comercială. În această privință, orice împingere în avansarea acordului UE-Mercosur în stadiul incipient al mandatului ar trimite un semnal politic negativ. În ceea ce privește Ucraina, deși trebuie să sprijinim efortul său de război, agricultorii UE nu ar trebui să suporte o parte din povara liberalizării comerțului sau a unei potențiale extinderi.
De asemenea, este esențial ca eforturile de evaluare și simplificare inițiate în 2024 să continue, începând, de exemplu, cu regulamentul extrem de complex și nepractic privind defrișările.
Pe aceste baze clare și cu sprijinul unui comisar pentru agricultură cu un rol central în viitorul colegiu, putem lua în considerare o serie de noi reforme pentru a îmbunătăți în special poziția agricultorilor în lanțul valoric (cu o directivă privind practicile comerciale neloiale 2.0) și reînnoirea generațiilor de agricultori. Am putea sprijini strategiile europene în domenii-cheie precum creșterea animalelor, îngrășămintele sau apa. În cele din urmă, este esențial să acordăm o atenție sporită cooperativelor agricole, care sunt actori-cheie în tranzițiile noastre și care au fost până acum trecute cu vederea în majoritatea dezbaterilor și în foile de parcurs ale grupurilor politice!
Următoarele luni vor fi cruciale pentru convertirea intențiilor de campanie în acțiuni puternice și concrete. Având în vedere că recoltele din 2024 par deja o provocare, așteptările de realizare în rândul întregii profesii sunt numeroase!”, afirmă liderii Copa-Cogeca.
G4Food notează că joi, 18 iulie, va fi aleasă noua conducere a Comisiei Europene, iar ulterior vor fi numiți noii comisari, inclusiv comisarul european pentru Agricultură.