În cadrul COP29, desfășurat în Baku, Azerbaidjan, directorul general al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), QU Dongyu, a subliniat necesitatea „transformării” sistemelor agroalimentare pentru a reduce emisiile de carbon și a limita încălzirea globală. QU Dongyu a declarat că aceste sisteme se află „în prima linie a crizei climatice” și a subliniat importanța trecerii către sisteme agroalimentare globale „mai eficiente, mai incluzive, mai reziliente și mai durabile”, notează publicația Agriland.
Liderii mondiali prezenți la COP29 au fost informați, de asemenea, că impactul schimbărilor climatice reduce PIB-ul multor țări cu până la 5%. Simon Stiell, secretarul executiv al Națiunilor Unite pentru schimbările climatice, a declarat: „Criza climatică este o criză a costului vieții. Dezastrele climatice cresc costurile pentru gospodării și afaceri. În lipsa unor acțiuni climatice mai curajoase din partea fiecărei țări, efectele schimbărilor climatice vor amplifica inflația”.
Stiell a avertizat că creșterea necontrolată a costurilor climatice ar trebui să devină „inamicul public numărul unu”. El a mai precizat că negocierile de la COP29 au condus la un acord privind „standarde puternice pentru o piață de carbon centralizată sub egida ONU”.
În discursul său, Simon Stiell a subliniat că „acțiunile climatice mai curajoase” pot genera oportunități economice, iar „energia curată și ieftină” ar putea constitui baza economiilor. „Avem nevoie de implicarea directă în stabilirea noilor obiective și planuri naționale de climă. Toată lumea poate beneficia de expansiunea energiei curate și de creșterea rezilienței climatice”, a declarat acesta în fața delegaților COP29.
În același timp, Serviciul de Schimbări Climatice Copernicus și Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS) au avertizat că creșterea accentuată a gazelor cu efect de seră (GHG) de la începutul Revoluției Industriale a declanșat „schimbări fără precedent în sistemul Terrei”. Laurence Rouil, directorul CAMS, a subliniat importanța înțelegerii aprofundate a emisiilor reale de GHG și a impactului lor asupra sistemelor globale. „Singura cale de a opri escaladarea schimbărilor climatice va fi prin angajamente globale puternice pentru dezvoltarea unor strategii mai eficiente de reducere a emisiilor și a concentrațiilor de gaze nocive din atmosferă, în special metanul și CO2-ul”, a adăugat acesta.