La ce oră luăm cina? Un răspuns pe scurt ar fi acela că depinde de programul fiecărei persoane în parte. Pe vremea părinților mei, care terminau serviciul la ora 16.00, ora 17.00 și 18.00 erau cele mai probabile ore de luat ultima masă a zilei. În zilele noastre, în care terminăm serviciul la ora 18.00 și locuim în celălalt capăt al orașului, ajungând acasă în jur de ora 19-19.30. Astfel, 17.00 sau 18.00 devin ore imposibil de pus în practică.
În funcție de programul fiecăruia, 2-3 ore înainte de ora de culcare reprezintă o indicație bună. Atenție însă, cei care se culcă la ora 2.00-3.00 noaptea nu pot lua cina în jur de ora 23.00. Chiar dacă ne-am făcut o obișnuință din asta și credem că avem organismul antrenat, digestia nu este ceea ce ar trebui să fie la ora aceea. Funcționăm foarte mult ca hormoni, enzime, digestie, după lumina solară. Chiar și pe timpul verii, ora 23.00 e o oră fără soare. Dacă aveți serviciul de așa natură că vă culcați mult în creierii nopții, faceți-vă o obișnuință de a lua cina la ora 21.00 maxim și apoi, eventual, dacă peste 1-2 ore vă ia foamea, să beți niște iaurt de băut, ceva ușor. Apa și ceaiurile merg și ele la acea oră.
Pe lângă importanța orei la care mâncăm, contează și consistența mesei. Degeaba mănânci la ora 18.00 dacă mănânci o pizza întreagă sau burgeri cu cartofi prăjiți și tort. Pentru cei foarte ocupați sau prinși de munca lor peste zi, cina devine masa principală a zilei și, după ce termină serviciul, tot mănâncă sau ciugulesc încontinuu câte ceva. Cam așa sună poveștile clasice de îngrășat rapid pe care le tot aud de ani buni încoace.
Mâncăm două feluri la cină doar dacă porțiile sunt mult diminuate sau terminăm din mâncarea copiilor pe care îi avem în grijă și fiecare porție e alcătuită din câteva linguri dintr-o mâncare cu ingrediente valoroase, bio, mai scumpe etc.
Comandatul seara este iarăși o idee nu tocmai bună prin prisma faptului că nu poți decide întotdeauna ora la care ajunge mâncarea la tine. De multe ori apar întârzieri. Decât să faci asta, mai bine te uiți o dată în frigider și în cămară cu atenție și vezi dacă nu găsești câteva legume și ceva brânză sau măcar o conservă de ton sau zacuscă pe care le-ai putea mânca în acea seară.
Cei care se feresc să mai mănânce seara, dar au multe gustări de tipul nucilor, alunelor, covrigeilor, popcornului nu fac o alegere prea bună, pentru că și acestea presupun efort digestiv și contează ca și calorii în bilanțul energetic al zilei. Băutura în loc de masă nu e o idee bună. Un pahar de vin conține aproximativ 200 kcal. Unul nu ar fi musai o problemă, dar mai multe, însoțite invariabil și de ceva nuci sau brânză, schimbă balanța caloriilor și îngrășatul apare încet și sigur în timp.
Chiar dacă ora noastră de somn se tot împinge spre 12.00 noaptea sau chiar peste, este bine ca mesele să nu fie luate la aceste ore târzii pentru a lăsa organismului suficientă energie de a începe procesele de reparare și curățare din organism și nu pe cele digestive. Iaurturile și legumele crude ar putea fi gustări ușor de luat la aceste ore târzii, dacă e musai să mâncăm ceva. Farfuriile pline ochi cu pepene și alte fructe de vară nu sunt idei bune. Tot acel „zahăr”, nemaiavând timp să fie consumat, se va depune ușor ca și grăsime. Mâncați fructele la timpul lor, între micul dejun și prânz, pe timpul zilei și nu ca gustări de uitat la televizor.
Dacă vreți să faceți un test cu voi, mâncați seara târziu în câteva zile și apoi respectați cele 3 ore dinainte de somn și vedeți cât de energizați vă simțiți a doua zi dimineața în fiecare din cazuri. Eu sunt sigură că o să-mi dați dreptate. Un alt motiv pentru care este bine să nu mâncați seara târziu este acela că atunci când faceți acest lucru nici micul dejun nu mai poate fi luat a doua zi dimineața la o oră cât de cât decentă și care să vă ajute să aveți energie în restul zilei (7.00-10.00).
Așadar, calitatea somnului, organizarea meselor de a doua zi ca și ore de masă, confortul digestiv resimțit în a doua parte a zilei spre seară, tendința de îngrășat, toate sunt motive foarte bune pentru a nu exagera cu mesele seara, dar nici cu orele la care le luați.
Notă: Tania Fântână este nutriționist dietetician, absolventă a Masterului de Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a Facultății de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Sfaturi bune…
Ideal ar fi ca dupa cina sa existe si o plimbare in jur de 30 de minute in mers vioi pentru a usura digestia si absorbtia nutrientilor si pentru a regla nivelul zaharului din sange. In acest sens chiar si daca ai exagerat putin la cina poti sa contrabalansezi cu acesta plimbare.
Dacă ai mâncat 5000 kcal peste zi și consumi doar 3000, cu tot cu plimbarea de seară, restul se depune sigur. De bilanț caloric a auzit cineva?