Consumul de fructe la vârsta mijlocie te scapă de depresie la bătrânețe/Studiile arată o legătură certă între ele/Legumele nu au același efect

Consumul de fructe protejează împotriva depresiei la bătrânețe Foto: Freepik

Este bine cunoscut faptul că fructele cresc aportul de fibre, cresc nivelul de antioxidanți și ne asigură o alimentație variată. Acum, o nouă cercetare arată cum consumul de fructe poate avea, de asemenea, ca efect prevenirea depresiei, mai târziu în viață, arată Health.

Studiul a fost publicat în iunie 2024 în The Journal of Nutrition, Health and Aging și a constatat că persoanele aflate la vârsta mijlocie, care consumau mai multe fructe, aveau rate mai scăzute de depresie la o vârstă mai înaintată. Studiul realizat în Singapore a urmărit aproape 14.000 de participanți timp de peste 20 de ani. Cei care au consumat cele mai multe fructe (cel puțin trei porții pe zi) au avut o probabilitate mai mică să facă depresie legată de vârstă cu cel puțin 21%.

Constatările ar putea avea un impact semnificativ pentru prevenirea unei afecțiuni de sănătate mintală care este extrem de frecventă la populațiile în vârstă.

„Studiile din întreaga lume au estimat că prevalența simptomelor depresive spre sfârșitul vieții variază de la 17,1% la 34,4%, iar dintre cei cu simptome depresive ușoare sau subclinice, 8-10% pot trece la depresie majoră în fiecare an”, a declarat autorul principal al studiului, Woon Puay Koh, profesor la National University of Singapore. „[Depresia] este asociată cu o calitate redusă a vieții și un risc crescut de morbiditate și mortalitate”, a mai spus acesta.

Koh și echipa sa de cercetători au explorat modul în care dieta de la vârsta mijlocie ar putea afecta sănătatea mintală în anii următori. Iată ce au descoperit.

Legătura dintre consumul de fructe și depresie

Studiul Journal of Nutrition, Health and Aging a început cu date colectate din 1993-1998. În acea perioadă, 13.738 de adulți din Singapore au fost rugați să răspundă la întrebări detaliate despre consumul lor de fructe și legume. Vârsta lor inițială a fost de 52,4 ani. Peste două decenii, în perioada de urmărire din 2014-2016, când participanții aveau o vârstă medie de 72,5 ani, aceștia au fost evaluați cu ajutorul Geriatric Depression Scale, un instrument de screening clinic utilizat în multe țări pentru a identifica depresia la adulții în vârstă.

Rezultatele au arătat că cu cât subiecții au indicat că mănâncă mai multe fructe în chestionarul din anii 1990, cu atât probabilitatea de a suferi de depresie aproximativ 20 de ani mai târziu era mai mică. Legătura dintre fructe și o sănătate mintală mai bună nu a fost nici ea ușoară. Koh a declarat într-un comunicat de presă anterior că participanții care au consumat cel puțin trei porții de fructe pe zi, comparativ cu cei care au consumat mai puțin de o porție pe zi, au avut un risc de depresie cu cel puțin 21% mai mic.

Fructele cele mai apreciate

Fructele în cauză au fost alegeri specifice consumate în mod obișnuit în Singapore. Dintre acestea, portocala, mandarinele, papaya, banana și pepenele roșu au fost legate în mod specific de reducerea riscului de depresie.

Potrivit lui Julie Pace, expert în nutriție funcțională și proprietar al Core Nutrition Health and Wellness, acest lucru poate afecta modul în care concluziile studiului se aplică la alte populații. „Fructele și legumele studiate ar putea fi diferite de cele consumate în mod obișnuit în dietele occidentale, ceea ce ar putea limita modul în care aceste constatări se aplică americanilor”, a declarat ea pentru Health.

O altă limitare potențială pe care a remarcat-o a fost faptul că studiul a fost efectuat numai pe adulți singaporezi de origine chineză. Cercetările arată că fenotipurile genetice și mediile diferite pot avea un impact asupra a numeroase măsuri ale sănătății.

De ce consumul de fructe ar putea reduce depresia

Motivele exacte pentru care consumul mai multor fructe la 40 sau 50 de ani ar putea stimula sănătatea mintală la o vârstă înaintată nu sunt clare, a spus Koh, dar mai mulți factori ar putea fi în joc.

„Stresul oxidativ și neuroinflamarea ulterioară sunt cele două căi bine stabilite [ale depresiei]”, a spus ea. Fructele au ceva de oferit pentru prevenirea acestor probleme. „Fructele conțin, în general, niveluri ridicate de antioxidanți și micronutrienți antiinflamatori, cum ar fi vitamina C, carotenoide și flavonoide, iar acești nutrienți s-au dovedit a reduce stresul oxidativ și a inhiba procesul inflamator din organism”. Koh crede că aceasta este cea mai probabilă explicație pentru rezultatele studiului.

Legumele, care au fost de asemenea evaluate în cadrul studiului, nu au avut niciun impact observabil asupra depresiei mai târziu în viață – o constatare care i-a surprins pe cercetători. Cu toate acestea, Koh are o teorie cu privire la motivul acestei situații. Deși legumele sunt, de asemenea, surse bogate de compuși antioxidanți, metodele lor tipice de preparare ar putea reduce impactul lor antiinflamator. „Fructele sunt de obicei consumate crude ca gustări pe parcursul zilei, în timp ce legumele sunt de obicei gătite pentru mese. Gătitul este cunoscut ca fiind un proces care poate schimba biodisponibilitatea și activitatea nutrienților din legume și, prin urmare, poate limita efectele protectoare ale acestor nutrienți asupra depresiei”, a remarcat ea.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *