Consumul controversatului cartof ar putea fi legat de o viață mai lungă, potrivit unui nou studiu / Trebuie, însă, să fie gătit într-un anumit mod

studiu, cartof, durata de viata, cartofi fierti Sursa foto: Pixabay/congerdesign

Potrivit unei noi cercetări publicate în Journal of Nutrition, includerea mai multor cartofi în dietă ar putea fi legată de un risc redus de deces prematur, dar va trebui să îi preparați într-un anumit mod pentru a obține cele mai multe beneficii, transmite Verywell Health.

Iată ce spun experții despre acest studiu și cum puteți adăuga mai multe legume nutritive în dieta dumneavoastră.

Sunt cartofii un aliment sănătos?

Prăjiți, copți, fierți, sau făcuți piure, cartofii sunt un aliment incredibil de versatil, dar nu sunt întotdeauna văzuți ca fiind cei mai plini de nutrienți. Cu toate acestea, cartofii pot fi o parte nutritivă a dietei dumneavoastră. Ei sunt o sursă naturală de mulți nutrienți importanți, inclusiv potasiu, fibre alimentare, vitamina C și alți compuși bioactivi, cum ar fi acizii fenolici.

„În plus, cartofii conțin amidon rezistent, care acționează ca o fibră în organism. Amidonul rezistent se produce atunci când cartofii sunt gătiți, răciți, apoi reîncălziți”, a declarat pentru Verywell, Lisa Andrews, dietetician autorizat și proprietar al Sound Bites Nutrition.

Alte legume sunt bine cunocute ca alimente care promovează longevitatea, dar nu este clar dacă și cartofii ar trebui să fie recomandați proactiv persoanelor care se concentrează pe o viață lungă.

De exemplu, unele cercetări privind rezultatele în materie de sănătate și consumul de cartofi sunt contradictorii. Anumite studii au arătat un risc mai mic de mortalitate prin boli cardiovasculare în rândul persoanelor care mănâncă mai mulți cartofi. Cu toate acestea, alte date nu au arătat o asociere între frecvența consumului de cartofi și mortalitatea prin boli cardiovasculare.

„Cartofii nu au făcut parte din orientările alimentare oficiale din cauza insuficienței dovezilor privind efectele asupra sănătății”, a declarat pentru Verywell Erik Kristoffer Arnesen, unul dintre autorii studiului recent și doctorand la Departamentul de nutriție al Universității din Oslo.

Deși există studii privind consumul de cartofi, Arnesen a precizat că „acestea analizează adesea produsele prelucrate din cartofi (cum ar fi cartofii prăjiți), ceea ce poate să nu fie relevant pentru cartofii simpli”. În plus, „aproape toate studiile anterioare au analizat doar consumul de cartofi măsurat o singură dată, fără a ține cont de modificările consumului în timp”, a spus el.

Cartofi pentru o viață mai lungă?

Arnesen și colegii săi cercetători au colectat date despre 77.297 de adulți din trei districte norvegiene, care au fost invitați la trei controale de sănătate. În acest timp, cercetătorii au colectat informații despre aportul alimentar al participanților pentru a determina câți cartofi – în principal cartofi fierți – a consumat fiecare persoană în fiecare săptămână. Cercetătorii au examinat, de asemenea, riscul participanților de a muri din toate cauzele, de boli cardiovasculare, de boli cardiace ischemice și de atac de cord. Perioada de urmărire s-a întins în medie pe o perioadă de 33,5 ani.

Cercetătorii au vrut să afle dacă există o legătură între consumul mai multor cartofi și riscul de mortalitate. Rezultatele studiului au arătat că participanții care au consumat cel puțin 14 cartofi pe săptămână au avut un risc cu 12% mai mic de deces din toate cauzele în comparație cu persoanele care consumau șase sau mai puțini cartofi pe săptămână. Persoanele care au consumat cel puțin 14 cartofi pe săptămână au avut, de asemenea, un risc mai mic de a muri prematur din cauza bolilor cardiovasculare, a bolilor cardiace ischemice și a atacului de cord.

Citește și Studiu amplu în Italia: trei linguri de ulei de măsline pe zi scad cu un sfert riscul de deces din cauze tumorale și cardiovasculare

Studiul a arătat că fiecare 100 de grame suplimentare de cartofi consumate zilnic au fost asociate cu un risc de deces cu 4% mai mic. Pentru referință, un cartof mediu de culoare roșie are aproximativ 175 de grame.

Cartofii prăjiți rămân un preparat care nu este considerat sănătos. (Sursa foto: Pixabay/matthiasboeckel)

Arnesen a declarat că acest studiu „nu arată că cartofii sunt un «superaliment», ci doar că este posibil ca ei să nu fie atât de «răi» pe cât sunt reputați a fi.”

Potrivit lui Arnesen, „indicațiile anterioare potrivit cărora cartofii sunt asociați cu efecte adverse (cum ar fi creșterea în greutate în unele studii americane) se datorează consumului de produse din cartofi cu un conținut ridicat de grăsimi și sare, nu cartofilor în sine.”

„În acest studiu, am avut date doar despre cartofii fierți”, a spus Arnesen. „Acest lucru se datorează faptului că studiul a fost realizat în anii 1970 și 1980, când utilizarea cartofilor prăjiți era neobișnuită, în special în zonele rurale.”

Această limitare a studiului este important de reținut, deoarece nu se știe dacă aceleași efecte pozitive asupra sănătății ar fi observate și în cazul altor preparate populare de cartofi.

Cum să adăugați mai mulți cartofi în dieta dumneavoastră

Cartofii pot fi o parte delicioasă și nutritivă a unei diete echilibrate. Cu toate acestea, atunci când vă gândiți la preparate, optați pentru rețete care nu necesită prăjire. De ce? În primul rând, gătitul cartofilor în acest mod vă expune la acrilamidă.

„Acrilamida este produsă în cartofi atunci când sunt prăjiți la temperaturi ridicate, datorită așa-numitei reacții Maillard”, a spus Arnesen. „Aceasta este recunoscută ca fiind un carcinogen probabil”, a adăugat el.

Rolul acrilamidei în bolile cardiovasculare este mai puțin clar. „Cu toate acestea, atunci când cartofii sunt fierți, temperatura de gătire este sub pragul la care se formează acrilamida”, a spus Arnesen.

Din fericire, există o mulțime de alte moduri de a savura cartofii, cum ar fi coacerea, fierberea și gătitul la aburi. Încercați să prăjiți cartofii cu ierburi și un strop de ulei de măsline în loc să îi prăjiți sau să preparați un cartof la cuptor acoperit cu o lingură de iaurt grecesc.

Andrews a sugerat folosirea cartofilor în loc de pâine prăjită la micul dejun sau folosirea cartofilor răciți în salata dumneavoastră preferată cu ton, roșii și năut.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Hey there! Just wanted to say how much I enjoyed reading this post. Your approach to the subject was unique and informative. It’s clear that you put a lot of effort into your writing. Keep up the great work, and I can’t wait to see what else you have in store.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *