Studiu amplu în Italia: Trei linguri de ulei de măsline pe zi scad cu un sfert riscul de deces din cauze tumorale și cardiovasculare

Trei linguri de ulei de măsline pe zi reduc semnificativ riscul de deces din cauze tumorale și riscul cardiovascular. Dacă studiul efectului său la nivel cardiovascular a dus până acum la concluzii mai clare și relativ cunoscute, efectul asupra formațiunilor tumorale a fost încă puțin investigat.

Concluzia este rezultatul unui studiu amplu și îndelungat realizat de Fundația Umberto Veronesi din Italia în colaborare cu mai multe universități și institute clinice. Cercetarea, citată de publicația italiană de specialitate Il fatto alimentare, a analizat datele a 23.000 de femei și bărbați adulți din Italia de-a lungul a 12 ani, care au oferit acces la datele personale privind starea de sănătate și obiceiurile alimentare.

Beneficiile consumului de ulei de măsline sunt amplu documentate în literatura de specialitate, în special în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară. Cu toate acestea, se știe încă puțin despre efectele uleiului de măsline în relație cu tumorile, iar majoritatea datelor disponibile provin de la populații non-mediteraneene. Acesta este motivul pentru care am dorit să investigăm rolul acestui aliment cheie al dietei mediteraneene și în raport cu mortalitatea prin cancer, folosind datele culese în cadrul acestui studiu pe unul dintre cele mai mari eșantioane de populație din Europa, spune Emilia Ruggiero, unul din coordonatorii studiului.

Bolile cardiovasculare și tumorile, posibile cauze comune

Acest studiu de amploare a confirmat beneficiile uleiului de măsline pentru sănătatea inimii: s-a observat o reducere cu un sfert a deceselor din cauza bolilor cardiovasculare. Însă cele mai interesante date relevate, explică echipa de cercetare, sunt cele legate de riscul tumoral: consumul zilnic de ulei de măsline, minim 3 linguri (circa 100 g) sau chiar mai mult este asociat cu o reducere a riscului de mortalitate prin cancer 23%. Adică date asemănătoare în legătură cu ambele tipuri de patologii.

Reducerea mortalității prin cancer, pare a fi explicată, deși parțial, printr-o îmbunătățire a profilului unor factori de risc legați de obicei de bolile cardiovasculare. Este o ipoteză care fascinează mulți cercetători, care deschide noi perspective de studiu privind posibile cauze comune ale bolilor cardiovasculare și ale celor tumorale, explică Maria Benedetta Donati, din echipa de cercetare. Cu alte cuvinte, diferite boli cronice, cum ar fi tumorile și atacurile de cord, ar putea împărtăși aceiași factori de risc și aceleași mecanisme moleculare.

Sursa foto: unsplash.com

Comentarii

 1. Atat de multe teste si studii sunt ca nici nu mai sti ce sa faci mai ales ca multe sunt in contradictoriu. Daca intrebi alt nutritionist o sa iti spuna ca trei linguri de ulei de masline inseamna nu stiu cate calorii, prin urmare te ingrasi, prin urmare ei predispus la diabet de gradul II. Studiul in acelasi timp nu spune cat fumau, daca fumau, cat beau, daca beau, daca faceau sport sau nu si altele…

 2. Eu unul NU CONSUM și NU VOI INCEPE SĂ CONSUM ulei de măsline! 3 linguri x 15 g = 45g deci 400-450 calorii! Dacă din 2000 calorii iti iei 100% din vitamine și minerale (ceea ce este greu mâncând si produse integrale), eliminând 25% din sursa de vitamine si minerale, mâncând produsul rafinat cu calorii “goale” ulei de măsline vei lua in acea zi doar 75% dintre vitamine și minerale!
  Gândiți-va ce masacru nutrițional face 90% din populație, care pe lângă produsul rafinat ulei 500 calorii mai mănâncă 500 calorii din produsul rafinat pâine albă, tot cu calorii goale și 500 calorii din dulciuri, deci produsul rafinat zahar. Deci mănâncă 1500 calorii goale si 500 calorii corect. Normal că “simte nevoia” de încă ceva și depășește bariera de 2000 de calorii îngrășându-se și făcând bcv dar si cancere.

  • Uleiul de măsline ESTE sursă de minerale și vitamine, deci nu elimini nimic
   Uleiul la care se face referire este extravirgin , ca atare Nerafinat.
   Cât despre ,,dieta” ignoranților și/sau nepăsătorilor, nu a fost vorba. Există cu siguranță articole, cărți podcasturi, etc , care tratează toate aspectele nutriției sănătoase.
   Amărâtul ăsta de articol spune doar că uleiul de măsline extravirgin e benefic .

  • O lingură de ulei are 9 grame nu 15 deci 3 au 27 de grame x 9 calorii gramul egal aprox 250 calorii nu 400-450 . Mai tai din alte uleiuri și grăsimi aiurea și e foarte ok. Aberezi cu mare talent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *