De unde provine astăzi tonul din clasica conservă pe care o consumăm frecvent? Din mările tropicale, în special din Tailanda, Indonezia, Seychelles și Papua Noua Guinee. Este vorba despre tonul cu înotătoare galbene, în timp ce tonul roșu din Mediterana, astăzi prezent în cantități mai reduse. Este supus unor limite legale prin impunerea de cote și de perioade de prohibiție și este destinat în cea mai mare parte pieței japoneze.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Conservele de ton continuă să fie un pilon al industriei de conserve din pește, în timp ce anșoa și sardinele câștigă și ele tot mai mult teren: în 2024 au înregistrat creșteri atât ca volum, cât și ca valoare (+2,7% și +4% pentru anșoa, respectiv +5,3% și +3,4% pentru sardine). Sunt produse și procesate în străinătate (preponderent în Albania și Maroc), apoi importate în Europa ca produs finit pentru a fi comercializate. Împreună cu alte conserve de pește (macrou, somon la conservă, aperitive marine), ele reprezintă un sfert din piață produselor din pește, echivalentul a 400 de milioane de euro, scrie ziarul Il Sole 24 Ore.
Cel mai mare producător italian s-a reconvertit de la tonul roșu la tonul galben
Un personaj care își amintește bine captura tonului roșu în largul mării Mediterane din zona Trapani, în Sicilia, este Filippo Amodeo, vicepreședinte Ancit (Asociația conservatorilor de pește și a tonnarelor, membră Confindustria) și administrator al companiei Nino Castiglione (137 milioane de euro cifră de afaceri în 2024, 130 de milioane de conserve produse anual).
Bunicul său, fondatorul companiei, a luat în concesiune la tonnara din Favignana între 1985 și 1996, care aparținuse anterior familiei Florio, comercianți, armatori renumiți în secolul al XIX-lea. Sub conducerea familiei Castiglione, procesarea tonului a suferit transformări epocale: de la depozitarea în sare în butoaie de lemn, la conservarea în ulei și apoi la ambalarea în cutii metalice.
Se pescuia doar 40 de zile pe an, între mai și iunie: tonii sunt pești migratori fără teritoriu fix, iar acela era intervalul în care traversau superba porțiune de mare din dreptul provinciei Trapani, în formă de semilună.
Astăzi, compania Nino Castiglione – care, de-a lungul timpului, a fost nevoită să se reconvertească la tonul cu înotătoare galbene pentru a atinge pragul de rentabilitate – este principalul producător italian de ton la conservă sub marcă privată și produce pentru 30 de mărci din retail.