Caserolă cu dovlecei și cartofi – o rețetă ușoară și cu ingrediente de sezon și la îndemână. Este inspirată de vinetele alla parmigiana, mai precis de la feliile subțiri alternate cu sos de roșii și brânzeturi. Pentru maxim de eficiență, se poate elimina sosul de roșii dat fiind că avem oricum legume în compoziție. Apoi, pentru această caserolă am înlocuit vinetele cu dovlecei și cartofi, pentru că împreună rezultatul e superior, am păstrat doar brânzeturile și am folosit puțin suc de roșii neprelucrat.
Foarte important, procedeul permite acest tip de preparat direct într-o tigaie antiaderentă. Eliminăm astfel și consumul de energie, și de timp, și căldura excesivă în bucătărie.
Iată mai jos pas cu pas acest preparat de tip caserolă care poate fi propus alături de o felie de pâine pentru un prânz sau cină ușoare dar cu gust. Poate fi luat și la pachet într-o caserolă mică, dacă îl putem încălzi e și mai bun.
Ingrediente pentru 4 porții
4 cartofi medii spre mari
3 dovlecei medii
200 g mozzarella rasă
100 g cașcaval ras
100 ml suc de roșii sau passata
ulei
sare, piper, oregano, cimbru
Procedeu
Se curăță capetele dovleceilor deja spălați și se taie de circa jumătate de centimetru grosime.
La fel procedăm și cu cartofii.
Adăungăm puțin ulei într-o tigaie mare antiaderentă și îl încălzim la foc mediu. Adăugăm feliile de cartofi în tigaie și așezăm capacul deasupra. În acesf fel, cartofii încep să se înmoaie. După câteva minute, adăugăm peste ei și feliile de dovlecei, să se înăbușe și ele.
Când căldura le-a pătruns dar nu sunt încă gata le scoatem pe un platou, cu atenție să nu se rupă.
În continuare, așezăm în aceeași tigaie câte un strat de cartofi și unul de dovlecei peste el, apoi completăm cu brânzeturi, amestecând mozzarella cu cașcaval. Peste ele, adăugăm ici colo puțin suc de roșii. Putem folosi eventual alte tipuri, sau putem adăuga și feliuțe de șuncă fără grăsime.
Continuăm așa alternând straturile până umplem tigaia. Ideal e să facem să ne ajungă puține brânzeturi pentru statul final de deasupra.
Acoperim tigaia cu un capac și o așezăm pe ochiul cel mai mic, cu flacăra dată la minim.
E gata în circa 10 minute. Controlăm să ne asigurăm că nu se prinde dedesubt. Eventual mai mișcăm tigaia înainte și înapoi pentru a împiedica asta.
Se servește cald, ca fel unic, ideal la cină.
Aceeași combinație se poate prepara și la cuptor. Eventual, putem adăuga peste brânzeturi și puțin sos de roșii și/sau ouă fierte tăiate felii subțiri.